Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha valaki a technikai elemzés eszközeit használva szeretne következtetéseket levonni a bitcoin várható árfolyam-alakulásával kapcsolatban, akkor hamarosan nagyon negatív jelzést kaphat a kriptodeviza grafikonjáról - hívta fel a figyelmet összefoglalójában a Bloomberg.

Az elmúlt hetek árfolyam-gyengélkedésének következtében a bitcoin árának 50 napos mozgóátlaga olyan közel került a 200 napos mozgóátlaghoz, amire kilenc hónapja nem volt példa. A cikk emlékeztet arra, hogy azt, amikor az 50 napos mozgóátlag felülről lefelé keresztezi a 200 napos mozgóátlagot, a szakirodalom halálkeresztnek hívja, s a technikai alapon befektetők további áresésre készülnek fel ilyenkor.

A hírügynökség megjegyzi, hogy a kriptodevizák piacát eddig olyan befektetők jellemezték, akik nem követik a technikai elemzés szabályait, azonban a heves árfolyammozgások egyre több profi kereskedőt is erre a piacra csábítanak.

Paul Day, a hírügynökség által megkérdezett technikai elemző a Market Securities Dubai nevű cégnáé arra hívta fel a figyelmet, hogy ha megismétlődnének a bitcoin piacán 2013-ban történtek, akkor annak árfolyama könnyedén akár 2800 dollárig is eshetne a mostani, valamivel 8000 dollár feletti szintekről. A cikk emlékeztet arra is, hogy amikor utoljára 2015-ben halálkereszt rajzolódott ki a grafikonon, a következő 10 hónapban nagyon gyenge teljesítményt nyújtott az árfolyam. Ugyanakkor az utolsó ellentétes jelzés - tehát amikor az 50 napos mozgóátlag alulról törte át a 200 napos mozgóátlagot - után több, mint 40 százalékkal emelkedett az árfolyam.

A mozgóátlagokat a technikai elemzés jellemzően a rövidebb távú árfolyam-ingadozások kiszűrésére használja, segítségével egy volatilisebb árú termék esetében is könnyebb láthatóvá tenni az uralkodó trendet az adott piacon. A két eltérő hosszúságú mozgóátlag kereszteződését sokan használják kereskedési jelzések generálására.

A fotó forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!