Komoly kihívással és lassulással szembesülhet jövőre az amerikai gazdaság, amikor kifutnak a Trump-kormányzat ösztönző intézkedéseinek hatásai - véli a Fed korábbi elnöke, Ben Bernanke a Bloomberg tudósítása szerint.

Bernanke szerint az 1500 milliárd dollár értékű személyi jövedelemadó és társasági nyereségadó csökkentés, valamint a szövetségi költségvetés kiadási oldalának 300 milliárd dollárral való megemelése nagyon nehéz helyzetbe hozta a Fedet, ugyanis olyan időszakban élénkíti Washington a gazdaságot, amikor az már amúgy is a teljes foglalkoztatottság közeli állapotban van.

Az élénkítés ezért idén év végén és jövőre hatalmas lökést adhat a gazdaságnak, olyan nagyot, hogy 2020-ra prérifarkas üzemmódban találhatja majd magát, amikor ezek a hatások kifutnak - utalt a volt Fed-elnök a Gyalogkakukk rajzfilmek figurájának legendás mozdulatsorára, amikor a Prérifarkas kiszalad a szakadék fölé, lábai még járnak és csak lassan veszi észre, hogy most bizony zuhanás következik.

Forrás: 25.media.tumblr.com

Ráadásul ha ez bejön, az Trumpnak is komoly fejtörést okozhatna, hiszen egy esetlegesen recesszióba szaladó amerikai gazdaság igencsak megnehezítené újraválasztását. A gazdaság rossz teljesítménye a múltbéli példák alapján jelentősen csökkenteni szokta a regnáló elnök újraválasztási esélyeit.

Az amerikai Kongresszus Költségvetési bizottságának április előrejelzése szerint az élénkítő csomagnak köszönhetően a gazdaság növekedése 3,3 százalékosra gyorsulhat idén a tavalyi 2,7 százalékot követően, 2020-ra viszont 1,8 százalékosra lassulna. A Fed saját előrejelzésében 2020-ra 2 százalékos növekedés szerepel.

Az, hogy mekkora lassulást okoz majd az élénkítő intézkedések kifutása jelenleg heves vita tárgya közgazdászok körében. Néhányuk szerint tovább is kitarthatnak a kedvező hatások, ha sikerül elérni, hogy ebben az időszakban emelkedjen a működőtőke-beruházás. Bernanke azt is elismerte, hogy a Kongresszus eközben hozhat olyan intézkedéseket, amelyek kisimíthatják a csomag hatásait.

Mivel az élénkítő csomag hatásai egy olyan időszakban érkeznek, amikor a munkanélküliség 50 éve nem tapasztalt mélyponton jár (májusban 3,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta), ezért ez akár komoly inflációs hatásokat is eredményezhet. Ami viszont oda vezethet, hogy a Fed a jelenleg vártnál szigorúbb monetáris politikára kényszerül a jövőben.

A kép forrása: Pixabay.