Kora délutánig 9 milliárd dollár értékben nyújtottak be ajánlatokat a befektetők a reggel meghirdetett dollárkötvényekre - tudta meg a Napi Gazdaság. A könyvet egyelőre nem zárták le, tovább gyűjtik az ajánlatokat, de a jelek szerint az eredetileg tervezettnél alacsonyabb hozam mellett mehetnek el a devizakötvények a nagy érdeklődésre tekintettel. Várhatóan délután lezárják a könyveket.

Mint már reggel megírtuk, öt- és tízéves dollárkötvényeket bocsát ki Magyarország, előzetesen a rövidebb futamidő esetében 345, a hosszabb esetében pedig 355 bázispontos felárat határoztak meg a hasonló amerikai kötvények felett. A mostani körülmények között az ötéves papírokra ez 4,3 százalékos, a tízévesekre pedig 5,5 százalékos hozamot jelentene.

Javul a magyar csődkockázat Londonban

Az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató, a magyar államadósság-törlesztési kockázatra köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) középárfolyama a délutáni londoni kereskedésben 290-290,6 bázispont környékén mozgott - mondták az S&P Capital IQ elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzői az MTI-nek a magyar dollárkötvény-ajánlat keddi bejelentése után. Egy héttel ezelőtt, a múlt kedden 303 bázispont körüli magyar CDS-középárfolyamokat mérte az irányadó ötéves szuverén devizakötvény-lejáratra.

A jelenlegi magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most hozzávetőleg 290 ezer euró éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, 13 ezer euróval olcsóbban, mint egy hete.

Egy évvel ezelőtt, 2012 elején még 750 bázispont feletti magyar CDS-árfolyamrekordokat mértek Londonban, így a tavaly ilyenkor felszámított díjszabásoknál most mintegy 460 ezer euróval alacsonyabb a magyar CDS-tranzakciók középárfolyama a londoni piacon.

A CDS-árazás jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási szerződések vonatkoznak.

A CMA számítási modellje alapján a jelenlegi magyar CDS-középárfolyam azt mutatja, hogy a piac körülbelül 18 százalékos halmozott valószínűséggel árazza egy "törlesztésleállási esemény" öt éven belüli bekövetkeztét Magyarország mint szuverén adós esetében.

A piac ezen a mércén biztonságosabb adósnak tartja Magyarországot több euróövezeti tagállamnál.

"A kormány feltöltené a tartalékokat a jövőre esedékes választások előtt"

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza a dollárkötvény-kibocsátási ajánlat keddi bejelentését kommentálva megerősítette azt az előrejelzését, hogy "nagyon nagy" összegű kibocsátás várható, mivel a magyar kormány nyilván szeretné feltölteni a tartalékokat a jövőre esedékes választások előtt.

Ash szerint ugyanakkor az EU túlzottdeficit-eljárása miatt továbbra is korlátozott a költségvetési mozgástér a választások előtti esetleges lazításra. Ha azonban a kormány reményeinek megfelelően az EU az idén megszünteti ezt az eljárást Magyarországgal szemben, akkor az idei második félévtől már nagyobb lehetőség kínálkozhat a költségvetési politika lazítására - vélekedett a Standard Bank vezető londoni elemzője.

Timothy Ash szerint mindazonáltal a lehetőségek között van az is, hogy Brüsszel "megpróbálja elhúzni a dolgokat" a procedúra megszüntetésével kapcsolatban, éppen abban a reményben, hogy ezzel valamennyire rögzíteni tudja a magyar költségvetési politikát a választások előtt - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!