Az év vége közeledtével több, gigászi méretű tranzakció is készül a nemzetközi tőzsdei cégek körében. Ha egy magyar befektető meg szeretné lovagolni a trendet és jó lehetőséget lát ebben, akkor ezt megteheti kifejezetten alacsony jutalékok mellett is a holland brókercég, a DEGIRO segítségével.

A DEGIRO saját összehasonlítása szerint a magyar ügyfelek részére a versenytársaknál átlagosan 80 százalékkal alacsonyabb jutalékszinttel dolgozik, mindezt úgy, hogy nem számít fel további költségeket, számlavezetési és egyéb díjakat. Eközben a világ 60 tőzsdéjéhez biztosít elérést a magyar ügyfelek számára is, s 700 ETF (tőzsdén jegyzett) alap kereskedését biztosítja jutalékmenetesen.

A DEGIRO szakértői szerint jelenleg több olyan nagy vállalati sztori is van a piacon, amit érdemes lehet nyomon követnie a befektetőknek.

Az egyik a Spotify részvénycseréje. A svéd, zenei streaming szolgáltatást nyújtó társaság stratégiailag pozicionálja magát a hatalmas ázsiai piacon. Bejelentésük szerint jelenleg azon dolgoznak, hogy felmérjék a lehetőségeket a stratégiai együttműködésre a kínai Tencent Holdingsszal, pontosabban annak leányvállalatával, a Tencent Music Entertainmenttel. A két cég most annak lehetőségét vizsgálja, hogy kölcsönösen részesedést szereznének egymásban egy részvénycserés megoldással - hívják fel a figyelmet a DEGIRO szakértői. Sajtóértesülések szerint ennek mértéke 10 százalékos lehet.

A Spotify jelenleg magánbefektetők kezében van és zártkörű társaságként működik. A cég már több tőkeemelésen is átesett, a legutóbbi kör 2016-ban volt, ekkor 526 millió dollár értékben vontak be tőkét. A nyilvános részvénykibocsátással egybekötött tőzsdei bevezetés már évek óta napirenden szerepel a vállalatnál, azonban a jelek szerint más útját választja a cég a tőzsdei megjelenésnek. Az új elképzelések arról szólnak, hogy a társaság egyszerűen regisztráltatná részvényeit az egyik nagy nemzetközi tőzsdén, s ezután azonnal megindulhatna velük a kereskedés. Ezzel elkerülnék a kibocsátást megelőző, befektetői bankok által irányított tranzakciót.

Eközben a Tencent Holding részvényei hatalmas emelkedésen vannak túl. Az elmúlt hónapokban a vállalat a világ öt legértékesebb cége közé emelkedett, piaci kapitalizációja immár meghaladja a Facebookét is.

De vannak más olyan vállalati tranzakciók is, amire érdemes lehet odafigyelnie a nemzetközi részvényekbe fektetni kívánó magyar befektetőknek - vélik a DEGIRO szakértői. A repülőgépgyártók közül az Airbus nemrég kapott egy 50 milliárd értékű megrendelést az American Indigo Partnerstől, ekkora üzletre az iparág történetében eddig nem volt példa. Eközben a Boeingnek is sikerült biztosítania egy 20 milliárd dollár értékű megrendelést.

Nem csak a repülőgépgyártók körül vannak azonban érdekes fejlemények. A Disney múlt heti bejelentése szerint megvásárolja a Fox Studios nagy részét, egy 54 milliárd dolláros ügylet keretében. Bár a rajongók számára ez elsősorban a Disney által készített Marvel képregényfilmek és a szintén marveles X-men-univerzum egy kézbe kerüléséről szól, vannak azért ezen túlmutató hatásai is. Az ügylettel tovább folytatódna a nagyobb hollywoodi stúdiók konszolidációja. Az üzlettel a Disney versenyjogi aggályokat is felvető módon biztosítaná piacvezető szerepét a szórakoztatóiparban és a történelem legerősebb stúdiójává válhat.

Ebben az iparágban amúgy is forr a levegő, az AT&T és a Time Warner tervezett összeolvadásának ügye márciusban kerül bíróság elé. Az amerikai igazságügyi tárca szerint ugyanis az ügylet komoly negatív hatásokkal járna az iparági versenyre.

A repülőgépgyártás és a szórakoztatóipar mellett az egészségügyi szektorban is mélyreható változások készülnek az Egyesült Államokban. A CVS Health nevű gyógyszer-kiskereskedelemmel foglalkozó cég bejelentette, hogy megvásárolná az Aetna nevű biztosítótársaságot. Ha létrejönne az ügylet, ez lenne az első eset, hogy egy gyógyszer-kiskereskedelemmel foglalkozó cég egy egészségügyi biztosításokkal foglalkozó társaság tulajdonosává válna - írják a DEGIRO szakértői.

A DEGIRO holland brókercég 2008-ban kezdte meg működését, akkor kizárólag intézményi ügyfelek számára nyújtotta szolgáltatásait. 2013-tól ezt a lakossági ügyfelek számára is elérhetővé tette. Azóta Európa 10 legnagyobb brókercégeinek egyikévé nőtte ki magát és számos iparági elismerésben részesült. Díjazta már a Financial Times és az Ivestors Chronicle, Hollandiában a Beleggers Belangen, Franciországban az Investir, Németországban pedig a Handelsblatt című pénzügyi hetilap is.

A cikk megjelenését a DEGIRO támogatta.

A fenti információk nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek, illetve értékpapírok vagy más pénzügyi eszközök vásárlására vonatkozó javaslatnak. Bármely pénzügyi eszközökbe történő befektetésről való döntésnek egyéni, szakmai tanácsadáson és az illetékes felügyelet által jóváhagyott  tájékoztatón kell alapulnia.

A fenti elemzés elkészítése során a DEGIRO nem befektetési tanácsadóként járt el és épp ezért nem felel meg az azokkal szemben támasztott követelményeknek. Az elemzésben szereplő információk vonatkozásában a DEGIRO gondosan és körültekintően járt el, de a DEGIRO nem vállal felelősséget azok pontos és valóságnak megfelelő tartalmáért. A fenti elemzés a közzététel időpontjában érvényes információkon alapul, s nem minősül előrejelzésnek a benne szereplő eszközökkel kapcsolatban a jövőben nyilvánosságra kerülő információkra vonatkozóan.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!