Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eVestment adatai szerint az állami vagyonalapok legalább 46,5 milliárd dollárt vontak ki az alapkezelőknél tartott befektetéseikből tavaly, miután az olaj árának esése miatt kénytelenek voltak pénzzel segíteni gazdaságukat. A hírek szerint a vagyonkiáramlások olyan nagy alapkezelők profitabilitását is negatívan érintette, mint a BlackRock, az Aberdeen, a State Street és a Franklin Templeton - idézi a portál.

A Moody's becslései szerint ráadásul idén a tavalyinál is több, legalább 25 százalékkal több pénzt vonhatnak ki az olajhatalmak vagyonalapjai az alapkezelőktől. A világ öt legnagyobb állami vagyonalapja közül négy olajkitermelő országhoz kapcsolódik, közöttük az a norvég olajalap is, amely elmondása szerint 8,4 milliárd eurónyi tőkét vonhat ki az alapkezelőktől idén. Ráadásul a norvég vagyonalap lépése komoly kihatással lehet az globális részvénypiacra is.

A nagyobb alapkezelők mellett a Morgan Stanley adatai szerint a JP Morgan, a BNY Mellon és a Goldman Sachs vagyonkezelői üzletágait is negatívan érintette a pénzkivétel. A bank tavalyi kalkulációi szerint, amennyiben ilyen ütemben folytatódik az állami vagyonalapok pénzmentése, a tőzsdén jegyzett alapkezelők egy részvényre jutó nyeresége 4,1 százalékkal is eshet idén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!