Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OTP is érdeklődik az Addiko nevű horvát bank iránt, amelynek osztrák tulajdonosa nem hivatalos információk alapján már tavaly ősszel megkezdte a horvát bank felkészítését egy esetleges értékesítésre. A hírt az OTP nem cáfolta, de nem is erősítette meg, a horvát lap kérdésére a magyarországi hitelintézet azt válaszolta, hogy nem kommentálnak esetleges akvizíciókkal kapcsolatos pletykákat, a magyar bank folyamatosan vizsgálja a felvásárlási lehetőségeket, és minden fontosabb döntésről időben informálják a médiát. - tudósított a portál.

A horvát lap arról is ír, hogy az OTP nem csak az Addiko, hanem a Raiffeisen horvát leánybankja, az RBA iránt is érdeklődik, és szívesen megvenné, ha nem jön össze az Addiko felvásárlása. Az RBA nagyobb, mint az Addiko, piaci részesedése közel 8 százalék. A Jutarnji List úgy tudja, hogy az OTP célja az, hogy a második legnagyobb horvát bank legyen, ehhez azonban nem elég az Addiko megvásárlása, gyorsabban elérhetné célját, ha a horvát Raiffeisent venné meg, azzal ugyanis mérete a közel 20 százalékos piaci részesedésű Privredna Banka (PBZ) közelébe kerülne.

Az OTP piaci részesedése jelenleg valamivel 10 százalék felett van, az Addiko megvásárlásával 14 százalék fölé emelkedhet. Az OTP 2016 végén jelentette be, hogy megvásárolja a Splitska Bankát, a tranzakció lezárására 2017 második negyedévében került sor. A tranzakció előtt az OTP piaci részesedése mérlegfőösszeg alapján csupán 4 százalék volt, a Splitska megvásárlásával azonban Horvátország negyedik legnagyobb pénzintézete lett.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója az április közepi rendes közgyűlésen arról beszélt, hogy az OTP további akvizíciókra készül: összesen három bankról van szó, ezt követően szünetet tartanak a felvásárlásokban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!