Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A technikai elemzés

A fundamentális elemzéstől eltérően - amely egy cég nyilvánosságra hozott gazdálkodási adatai alapján próbálja megtalálni az értékes befektetési célpontokat - a technikai elemzés a statisztikát használja arra, hogy meghatározza, mivel és mikor érdemes kereskedni.

A technikai elemzés egyik alapvető feltételezése az, hogy érvényes a hatékony piacok elmélete, s annak is az úgynevezett erős formája. Ez a feltevés azt állítja, hogy minden részvényárfolyam korrekt és tükröz minden információt egy adott részvénnyel kapcsolatban (még a bennfentes információkat is). Mivel az összes fundamentális tényező tükröződik a részvény árfolyamában, ezért nincs olyan további információ, amelyet a fundamentális elemzés eszközeivel fel kellene fedezni.

A technikai elemzés használói nem kívánják meghatározni, hogy egy részvény alul, vagy felülértékelt-e. Inkább azt akarják kitalálni, hogy egy részvény árfolyama esni, vagy emelkedni fog a múltbéli kereskedési adatok, az árfolyamgrafikonon található alakzatok, az ármozgások alapján.

Alakzatok az árfolyamgrafikonon

A DEGIRO által nyújtott platform a lehetőségek széles skáláját kínálja arra, hogy befektetésünk árfolyamgrafikonját megfelelően beállítsuk ahhoz, hogy a keresett alakzatokat felismerhessük.

Átállíthatjuk az időszak hosszát, amelyet grafikon mutat (napon belüli időszakoktól egészen 5 éves időszakra visszamenően), az időközöket, amelyek mozgásait a grafikon mutatja, illetve a grafikon típusát. Az alapbeállítás egy egyszerű vonalgrafikont mutat, azonban választhatjuk a japán gyertyákat és az úgynevezett OHLC oszlopokat is, amelyek több információt tartalmaznak annál, mint egy-egy időszak egyszerű záróárfolyama. Ezen felül a színek beállításával meg lehet könnyíteni az uralkodó trendek felismerését (például lehetőség van az emelkedő periódusok zölddel, a csökkenők pirossal való megjelenítésére is).

Ráadásul a grafikonok tetején lehetőség van egy-egy adott részvényindex megjelenítésére is, így jobban összehasonlíthatóvá válik, hogy egy-egy részvény hogyan teljesített a piac egészéhez képest.

Az első dolog, amivel érdemes kezdeni ha valaki a technikai elemzést szeretné alkalmazni, azok az alakzatok, amelyek általában feltűnnek a különböző árfolyamgrafikonokon. Az egyik irányba mutató mozgást trendeknek hívják, s ezek alapjainak megismerése a kulcs ahhoz, hogy elkezdhessünk a technikai elemzéssel foglalkozni.

Egy emelkedő trendben az adott termék árfolyamának mozgása általában pozitív, azaz növekvő. Minden újabb árfolyamcsúcs és mélypont magasabb mint a korábbiak. A csökkenő trendben pont az ellenkező az igaz. Ezeket általában könnyű azonosítani. Jó eséllyel, ha valaki bármely részvénygrafikont megfelelően hosszú időtávon szemlél, mindkét trendre talál azon példát, legalábbis egy bizonyos időtávon.

Az ennél bonyolultabb alakzatokra áttérve elsőként érdemes azt áttekinteni, mi történik akkor, ha a felfelé tartó trend csökkenő trendbe vált át. Ezt trendfordulónak nevezi a szakirodalom. Ez néha nagyon gyorsan történik, a grafikonon egy V betűt formázva, néha viszont fokozatosan.

A részvényárfolyamok trendje gyakran két szint között mozog, az ellenállás és a támasz közt. Ahogy nevükből is következik, a támasz egy olyan ár, amely alá nehezen esik az árfolyam. Az ellenállás pedig egy olyan szint, amely fölé csak nehézségek árán képes emelkedni a kurzus.

Az egyik legismertebb alakzat, amelyet egy árfolyamgrafikonon gyakran láthatunk, az úgynevezett fej és vállak alakzat. Egy fej-vállak alakzatban a fej egy olyan ellenállást jelent, amely fölé nem képes emelkedni a részvényárfolyam, míg a nyakvonal (a két, vállak és fej között kialakult mélypontot összekötő vonal) pedig egy támasz-szintet képvisel, amely a részvény árfolyamának csökkenését megállítja egy átmeneti visszaesést követően.

Technikai indikátorok

A DEGIRO WebTradere hozzáférést ad számos különböző technikai indikátorhoz, amelyekkel ki lehet egészíteni egy adott árfolyamgrafikont. Az adott termék oldalán egyszerűen rá kell klikkelni az interaktív chart gombjára és ezzel azonnal új ablak nyílik.

www.degiro.hu

Az első amit ekkor látunk, az a részvény árfolyamgrafikonja felül és a forgalmi adatok alul. A forgalom az adott részvények számát jelenti, amely egy adott időszakon belül gazdát cserél. A forgalmat tipikusan a grafikon alján oszlopdiagramok formájában ábrázolják, itt értelemszerűen a magasabb oszlopok a magasabb forgalmat jelentik. Míg a befektetők többségét általában az adott termék árfolyama izgatja leginkább, addig a technikai elemzés bármilyen formájának alkalmazása során kiemelt fontosságú a forgalmat is nyomon követni.

Különböző indikátorok vannak, amelyeket a DEGIRO ügyfeleinek lehetősége van használni. Több, mint 20-féle közül lehet választani, most ezek közül tekintünk át néhányat, amelyeket a leggyakrabban használnak a befektetők. Ezek a:

  • az átlagok, amelyek a jelenlegi árfolyamot azok historikus adataihoz képest mutatják,
  • a momentum oszcillátorok, melyek a változás mértékét mutatják a részvényárfolyam ingadozások közben,
  • a trend indikátorok, amelyek egy új trend kialakulásáról adnak előrejelzéseket,
  • a forgalom indikátorok, amelyek a keresletet mérik egy részvény vásárlásakor vagy eladásakor az árfolyamtrend erősségének meghatározásához.
(Ez a lista nem teljes. További információk és a beállítási lehetőségek megtalálhatóak a WebTraderen. A következő részben áttekintünk majd néhány példát a felsorolt négy indikátor típusra).

A versenytársakénál átlagosan 80 százalékkal* alacsonyabb díjakat kínálva a DEGIRO ügyfelei Magyarországon a legalacsonyabb díjak mellett kereskedhetnek részvényekkel. Az alacsony tranzakciós költségeknek, valamint annak köszönhetően, hogy nincsenek minimumdíjak, éves számlavezetési és elszámolási díjak, megítélésünk szerint nincs olcsóbb alternatíva a befektetésre a DEGIRO-nál, miközben versenytársaink szükségtelenül drágák. A DEGIRO ügyfeleinek hozzáférésük van a világ 60 piacához, 200 ETF-be (tőzsdén jegyzett alap)fektethetnek be jutalék nélkül és ingyenes real time árfolyamokat kaphatnak az amerikai részvényekről. Ráadásul most a magyarországi ügyfelek külön díj felszámítása nélkül vásárolhatnak befektetési alapokat.

A DEGIRO jelenleg a 10 legnagyobb európai brókercég egyike és díjazta már a brit Financial Times, a holland Beleggers Belangen, a frania Investir és a német Handelsblatt is.

* 5 más bróker áraival összehasonlítva, további információ itt: https://www.degiro.hu/dijak/

A cikk megjelenését a DEGIRO támogatta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!