A hétfői tender eredményét figyelembe véve az MNB 250 milliárd forint többletlikviditást biztosított a bankrendszernek - közölte az MNB. Az egy hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap tenderen az MNB által felajánlott 325 millió euró (100 milliárd forint) összegre 1,28 milliárd euró (393 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. A jegybank 250 milliárd forint értékben kötött üzletet. Az egy hónapos lejáraton meghirdetett swap-tenderen 7 bank vett részt.

Az MNB monetáris tanácsa (MT) 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére úgynevezett "likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket" hoz létre.

A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a bankrendszer likviditási folyamatait, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - olvasható a jegybanki közleményben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!