Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Infineon kedd reggeli bejelentése szerint mintegy 9 milliárd euróért felvásárolná versenytársa, az amerikai Cypress Semiconductor részvényeit. A kínált vételárt részvényenként 23,85 dollár, ami 46 százalékkal haladja meg a Cypres részvényeinek elmúlt másfél hónapban elért átlagárfolyamát. A felvásárlás finanszírozását a német DAX indexben is szereplő társaság jórészt hitelből finanszíroznák, azonban új részvények kibocsátását sem tartották kizártnak a német Handelsblatt című gazdasági lap tudósítása szerint.

A piac nem fogadta túl kedvezően a bejelentést, a részvények árfolyama a frankfurti tőzsdén a délelőtt folyamán 7,46 százalékkal esett. A megkérdezett elemzők egy része szerint a befektetők az amerikai akvizíciókat meglehetősen szkeptikusan kezelik a másik nagy DAX indextag cég, a Bayer miatt, amelynek árfolyama az amerikai Monsanto cég megvásárlása óta mélyrepülésben van.

Az Infineon menedzsmentje mindenesetre azt ígérte a részvényeseknek, hogy hosszabb távon kifizetődő lesz az akció. Állításuk szerint éves szinten 9 százalékkal nőhet az akvizíciónak köszönhetően a cég éves forgalma, ezt a legutolsó előrejelzésben az Infinenon elnöke csak egy teljesített üzleti ciklus alatt érezte elérhetőnek. E mellett az operatív marzs szerintük 19 százalékra emelkedhetne csoportszinten, ami szintén több, mint ami korábbi előrejelzésükben szerepelt. Az összesített költségek a tervek szerint 180 millió euróval csökkennének éves szinten, miközben addigra az éves árbevétel 1,5 milliárd euróval emelkedne. Ez az idei évre tervezett nyereség 20 százalékának felel meg.

Ha sikerül az akvizíció, akkor az Infineon elvileg nagyságrendet lép cégméretben, messze ez lesz az egykor a Siemensből kivált cég legnagyobb akvizíciója - emlékeztet a német lap. Néhány évvel ezelőtt az Infineon már megvásárolt egy amerikai céget, az International Rectifierért 3 milliárd dollárt fizettek, amit azóta sikeresen integrálták.

A Cypress megvásárlásával az Infineon vezetése úgy véli, hogy jelentősen növekednek majd a vállalat növekedési lehetőségei az autógyártás és a Dolgok Internete (IoT) területén. A cég egyébként nemrég jelentette be, hogy mintegy 100 millió eurós beruházást hajt végre ceglédi gyárában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!