Hatalmasat zuhant a font jegyzése a vezető devizákkal szemben a ma reggeli kereskedésben a dollárral szemben elérte a 12 százalékot is a tegnapi záróárhoz képest veszteség. John J. Hardy, a Saxo Bank vezető devizastratégája a hét elején nagyjából ekkora reakcióra számított a Brexit-győzelem esetén.

Ugyanakkor a szakértő az esélyek latolgatásakor kitért arra, megvan az esélye, hogy egy kisebb arányú Brexit-győzelem esetén hamarosan újabb szavazás kiírására kerülhet sor.

Mint írta:

"Azonban sokan felhívják a figyelmet, hogy az sem mindegy, milyen arányú lesz az adott oldal győzelme, ez ugyanis hosszabb távon is meghatározhatja az Egyesült Királyság jövőjét és kapcsolatát az Európai Unióval a szavazás után. Különösen ez lehet a helyzet, ha a kilépéspártiak csak nagyon kis előnnyel nyernének. Ekkor ugyanis egyesek szerint újabb népszavazás kiírására kerülhet sor, különösen ha az Egyesült Királyságot addig keményen megizzasztanák az eszközárak mélyrepülése a brit gazdaság gyenge teljesítményével és az EU komoly, a kilépés következményeire való figyelmeztetéseivel párosulva. Ez utóbbi persze csak egy lehetőség, mivel az Unió részéről bármilyen nyomásgyakorlás könnyen visszafelé sülhet el....

...Egy Brexit-többség esetén - legyen az nagy vagy kisebb -, sokkal volatilisebb piaci reakciókra lehetne számítani. Különösen annak fényében, hogy a befektetők az elmúlt napokban inkább olyan impulzusokat kaptak, amelyek alapján a maradást látták esélyesebbnek.

Az Egyesült Királyság és az Unió is a gyengébb árfolyamban érdekelt, különösen, ha az alacsonyabb inflációs számokkal párosul, így bármilyen intervenció a devizapiacon csak amiatt követezhet be, hogy megpróbálják megelőzni a devizapiaci mozgások más eszközpiacokra átgyűrűző fertőzését.

Más szóval, a Bank of England simán megengedné a font akár 20 százalékos leértékelődését is, ha annak nem lennének komoly következményei a befektetők kockázatvállalási hajlandóságára."

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!