Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt napok hatalmas emelkedését követően ma már csökkenésnek indult a két tőzsdei áramszolgáltató cég részvényeinek árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén. Kora délutánra a nap elején még 15 százalékos pluszban is járó Elmű árfolyama már 4 százalékot maghaladó mínuszban tartózkodott, a nap elején szintén magasan járó Émász árfolyama 3000 forintot esett délutánra, 15 500 forintra.

Mint korábban írtuk a befektetők azért láthattak hirtelen fantáziát a két cég részvényeiben, mivel az elmúlt időszakban több olyan kormányzati megnyilatkozás is napvilágot látott, amely szerint idén sor kerülhetne egy vagy két közszolgáltató államosítására. Ha ezek közül valamelyik a tőzsdei áramszolgáltató cégek egyike lenne, akkor a többségi tulajdon megvételéhez nyilvános vételi ajánlatot kellene tenni a kisebbségi részvényeseknek, a jelenlegi árnál jóval magasabb egy részvényre jutó saját tőke értéken.

Arról azonban nincs biztos információ, melyik cég megvételére készül a kormány, s ez jelentős kockázatot jelenthet annak, aki a korábbiaknál magasabb árfolyamon vesz az áramszolgáltató cégek részvényeiből. Az Index ma délutáni cikke szerint például elképzelhető, hogy a tőzsdén nem szereplő Tigáz szerepel az étlapon. Igaz, a cikkben nem szerepel egyértelmű információ arra vonatkozóan, hogy mely cég lesz végül az, amelyet idén megszerezne az állam.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!