A kínai gazdaság megtorpanásától való félelem, amely a globális gazdaság lassulását vetíti előre, kisebb pánikot okozott a részvénypiacokon, a befektetők tömegesen menekülnek a kockázatosnak számító eszközökből, így részvényt adnak el, hogy többek között japán jent és államkötvényeket vásároljanak. Az aggodalmak akkor kezdődtek, amikor Kína két hete meredeken leértékelte valutáját, a jüant. A félelmeket tovább táplálta, hogy a vártnál is rosszabb lett a kínai feldolgozóipar augusztusi teljesítményét mérő index. A pénteken közölt adat szerint a beszerzésimenedzser-index hat és fél éves mélypontra süllyedt.

A japán részvények kivételével a teljes ázsiai-csendes óceáni régió tőzsdei árfolyamait mutató, összetett MSCI index hétfőn 5,1 százalékkal, hároméves mélypontra zuhant.

Japánban a Nikkei-225 index 4,1 százalékot esett, Dél-Koreában a Kospi 2,5 százalékot, Ausztráliában az S&P/ASX-200 mutató több mint 4 százalékot zuhant. A tajvani tőzsde majdnem 5 százalékot, az indonéz több mint 4 százalékot veszített.

A pekingi vezetés újabb intézkedéssel próbálta megnyugtatni az izgatott részvénypiacokat: az államtanács honlapján vasárnap megjelent rendelkezés szerint a kínai nyugdíjalapok nettó eszközeik 30 százalékát mostantól a részvénypiacokon is befektethetik. Ez akár 156 milliárd dollár (43 ezer milliárd forint) többletpénzt is jelenthet. Elemzők szerint azonban több hónapba, akár egy évbe is beletelhet, mire ez a pótlólagos forrás megjelenik a tőzsdéken. Ezért nem is sikerült egyelőre megfékezni a kínai tőzsdéken azt az újabb eladási hullámot, amelyet a pénteken közölt, nagyon gyenge makrogazdasági adat váltott ki. Hétfőn a tokiói tőzsde zárásakor a sanghaji tőzsde 6,5 százalékkal zuhant, de előzőleg bő 8 százalékos mínuszban is járt. A sanghaji tőzsdén utoljára 2007-ben volt ekkora árfolyamveszteség. A hongkongi Hang Seng index 4,75 százalékos mínuszban volt.

Komoly, 4 százalék körüli zuhanással kezdődhet a kereskedés hétfőn a főbb európai tőzsdéken. Ez Budapesten sem várható másként, a kedvezőtlen nemzetközi hangulat miatt jelentős csökkenésre számít a BÉT-en az Erste Befektetési Zrt. elemzője.

Nagy András az MTI-nek elmondta: a magyar tőzsde múlt csütörtökön és pénteken zárva tartott, közben a nemzetközi piacokon jelentős eladói hullám alakult ki. Ez hétfőn valószínűleg eléri a magyar részvénypiacot is. A nyári hónapok visszafogott kereskedése után várhatóan a forgalom élénkebb lesz - tette hozzá.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 117,83 pontos, 0,54 százalékos emelkedéssel, 22 120,26 ponton zárt szerdán, a részvénypiac forgalma 5,4 milliárd forint volt. A Mol 240 forinttal, 1,68 százalékkal, 14 495 forintra erősödött, 936,1 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 35 forinttal, 0,63 százalékkal, 5635 forintra nőtt, forgalmuk 3,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,75 százalékkal, 397 forintra csökkent, forgalma 408,9 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 6 forinttal, 0,14 százalékkal, 4355 forintra esett, a részvények forgalma 685,7 millió forintot ért el.


A kőolaj ára több mint hatéves mélypontra süllyedt. Kora reggel az északi-tengeri Brent fajtából egy hordó (159 liter) októberi szállításra 44,40 dollárba került. Ez 1,06 dolláros csökkenés péntekhez képest. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) árfolyama ugyanennyivel, 39,39 dollárra esett, ami hat és fél éves mélypont. Az elemzők az olajár csökkenését is a kínai gazdasági növekedés megtorpanásától való félelemmel magyarázták.

Ahogy az piaci pánikok idején lenni szokott, felfelé araszol az arany ára. A nemsfémből egy uncia (31,1 gramm) 1156 dollár körül forgott hétfő reggel. Ez ugyan 0,3 százalékos csökkenés péntekhez képest, de az árfolyam előzőleg 1165 dolláron, sőt pénteken 1168 dolláron is járt, ami másfél hónapos csúcs. Az arany több mint 4 százalékot drágult a múlt héten, ilyesmire több mint hét hónapja nem volt példa.

Az amerikai kincstárjegy árfolyamán is látszik, hogy a befektetők biztonságos, menedékeszközökbe csoportosítanak át: az irányadó tízéves papír hozama 2 százalékra, négyhavi mélypontra süllyedt. Eközben meredeken gyengültek a feltörekvő országok devizái, a dél-afrikai rand értéke rekordalacsonyra süllyedt az amerikai dollárral szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!