Júniusban már több amerikai államkötvény volt japán kézen, mint kínain - írja összefoglalójában a CNBC.com. Május óta a friss adatok alapján a japán befektetők 21 milliárd dollár értékben vettek amerikai állampapírokat, s ezzel állományuk 2016 óta nem látott szintre, 1120 milliárd dollárra nőtt. Eközben a kínai befektetők birtokában lévő mennyiség mindössze 2 milliárd dollárral, 1110 milliárd dollárra bővült.

Ugyan a kínai befektetők az utóbbi időben kevésbé intenzíven vásárolnak amerikai állampapírokat, mint korábban, egyelőre nincs jele annak, hogy agresszívan leépítenék pozícióikat. Korábban voltak olyan vélekedések, hogy Kína a birtokában lévő hatalmas mennyiségű amerikai államkötvényt felhasználja majd a két ország közötti kereskedelmi háborúban. (Az amerikai államkötvények harmadik legnagyobb külföldi tulajdonosai a britek, 342 milliárd dollárnyi állománnyal.)

A kínai válaszlépésektől való félelmek tavasszal erősödtek fel jelentősebben. A márciusi adatok ugyanis arra utaltak, hogy a kínai befektetők akkor két éve nem látott ütemben szabadultak meg az amerikai papíroktól.

Az akkor megkérdezett elemzők ugyanakkor nem tartották valószínűnek, hogy Kína ezen keresztül próbálna nyomást gyakorolni Washingtonra. Ugyanis az erőltetett eladások nyomán esne az amerikai kötvények árfolyama, amely hatalmas veszteséget okozna az azokat birtokló befektetőknek. A múltban egyébként jellemzően akkor volt tapasztalható nettó kínai eladásra az amerikai kötvénypiacon, amikor a pekingi jegybanknak dollárra volt szüksége a jüan árfolyamának megtámasztásához.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!