A TVK-csoport 21 millió forint nyereséget ért el az év első három hónapjábanm, ami ugyan nem sok, de mégis jelentős javulás az egy évvel korábbi 3 milliárd forint feletti veszteséggel szemben. Az első negyedévben viszont 2,3 milliárd forintos üzemi eredményt (EBIT) ért el a cég, ami a külső környezet kedvező változásának köszönhető, amely képes volt kompenzálni a termelés és értékesítés mennyiségének csökkenését. Tavaly ugyanis ezen a soron is 4 milliárd forint feletti volt a veszteség. Mindez annak köszönhető, hogy a megelőző negyedévhez képest 6 százalékkal, míg az előző év első negyedévéhez képest 81 százalékkal javult az integrált petrolkémiai fedezet a jegyzésárak kedvező változása miatt. E mellett az árfolyam változások hatása és a földgáz árának csökkenése összességében kedvezően hatott az EBIT-re. Csoport szinten a cég 97,2 milliárd forintos értékesítési árbevételt ért el, ami 5 százalékkal volt kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában. A kedvezőtlen külső környezet következtében alacsonyabb volt az értékesítés volumene, melyet a magasabb termékárak hatása csak részben tudott ellensúlyozni.

Pethő Zsolt, a társaság vezérigazgatója szerint az eredmény első sorban a petrolkémiai fedezetek kedvező változásának tudható be. A gyenge piaci kereslet és az LDPE-2 üzem termelésének szünetelése miatt csökkent az átlagos összesített kapacitás kihasználtsági ráta. Az LDPE-2 üzem előző évi műszaki meghibásodásának helyreállítása ugyanakkor a tervek szerint halad. Mivel a petrolkémiai fedezetek jelentős javulása nem járt együtt a kereslet stabilizálódásával, növekedésével, úgy gondoljuk, ez a kedvező jegyzésár környezet egyelőre csak az alapanyagárak ingadozásának az eredménye, a piaci volatilitás és nem a tartós javulás jele.

Ugyanakkor a Mol-csoport teljes értéklánca mentén indított hatékonyság javítást célzó hároméves program lehetőséget nyújt arra, hogy a társaság felkészülten nézzen szembe a külső környezeti kihívásokkal és képes legyen profitálni az üzleti környezet javulásából. Butadién-kinyerő üzemük a tervek szerint halad, és várhatóan 2015 elejétől már szerephez jut a termékportfólió szélesítésében és eredményesség javításában - emelte ki a vezérigazgató.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!