Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A befektetési holding bevételei annak ellenére növekedtek az első hat hónapban, hogy az Opus Global stratégiai divízióiban az év második felében lényegesen erősebb az eredménytermelő képesség, mert jellemzően a második félévben realizálódik az árbevétel meghatározó része. A szezonalitás dacára az OPUS GLOBAL 2019. I. félévét IFRS szerint, konszolidáltan 113,797 milliárd forintos működési bevétellel zárta - adta hírül a társaság.

A működési bevétel 48 százaléka származott az ipari divíziótól, elsősorban az építőipari vállalatoktól, az energetikai terület 36 százalékkal, míg a mezőgazdaság és élelmiszeripari befektetések 15 százalékban járultak hozzá.

A cégcsoport működését jól leíró konszolidált EBITDA-mutató az idei első félévében kevéssel meghaladta a 7 milliárd forintot. Tavaly félévkor ez 1,7 milliárd forint volt, tehát az előző időszakhoz képest több mint háromszorosára (5,4 milliárd forinttal) emelkedett. Az idei féléves EBITDA nemcsak az előző félévi tényszámhoz képest, hanem a 2018. évi időarányos proforma 5,9 milliárdos értékéhez viszonyítva is jelentősen, közel 20 százalékkal növekedett.

A társaság értékét mutató konszolidált saját tőke 260 milliárdos értéke a lezárt akvizíciók eredményeként növekedett 16-szorosára. Ez az érték már tartalmazza a tavaly apportált építőipari társaságok (Mészáros és Mészáros Kft., R-Kord Kft.) akkori szerződésállományából származó, az Opus saját tőkéjében kimutatott jövőbeli eredményt is. Az IFRS standardok szerint, ezen szerződésállományából származó időarányos eredményhatást, a cégek félévi teljesítménye alapján 8,68 milliárdos értékcsökkenéssel szemben kellett elszámolni.

Ezt részben ugyan kompenzálta a pénzügyi műveletek 5,2 milliárd forintos értéke, ezzel együtt a 2019. I. félévi adózott eredmény -4,25 milliárd forint lett, amely a fentieknek megfelelően technikai és nem valós veszteséget jelent. A holdingba tartozó építőipari társaságoknak már az akvizíciót követően kötött új szerződéseiből származó eredményeit nem terheli ez az értékcsökkenési leírás, tehát ebből várhatóan mintegy 70 milliárd Ft árbevételt realizálhat a jövőben az Opus Global.

A 2019. június 30. napján az Opus Global Nyrt.-be beolvadt Konzum Nyrt. 2019 első félévéről adta ki az utolsó tőzsdei időközi jelentését, a zárónapon a 153 milliárdos mérlegfőösszegű társaság saját tőkéje közel 77,7 milliárd Ft volt. A IFRS szerinti beszámolóban a konszolidált üzemi eredmény (EBIT) 1,1 milliárd forint, a társaság EBITDA-ja 2,2 milliárd, míg adózott eredménye 2,9 milliárd forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!