A részvénypiac heti forgalma meghaladta a 66 milliárd forintot, az előző, háromnapos kereskedési héten elért 47,1 milliárd forint után, a vezető részvények árfolyama a Magyar Telekom kivételével gyengült.

Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzésében rámutatott arra, hogy a kereskedés rendkívül negatív nemzetközi hangulat mellett zajlott a héten, ezzel a tendenciával a magyar árfolyamok sem tudtak szembe menni. A vezető részvények közül viszonylag jól tartotta magát az OTP, azonban a Mol és a Richter befektetői jelentős veszteséget szenvedtek el.

Az elemzés szerint a negatív hangulat oka elsősorban az volt, hogy egyre nagyobb az esélye egy globális kereskedelmi háború kialakulásának, miután Donald Trump amerikai elnök csütörtökön aláírta a kínai importtermékekre kivetendő vámról szóló határozatot.

Szerdán kamatot emelt az Egyesült Államokban a Fed, amely megfelelt az előzetes elemzői várakozásoknak. A várakozások alapján az idei évben még két kamatemelés várható, de jövőre további három szigorító lépés következhet - írta elemzésében az Equilor Befektetési Zrt.

A héten a Magyar Telekom, az OTP és a Richter is közzétette osztalékjavaslatát, a távközlési vállalat 25 forintos, az OTP 219 forintos, míg a gyógyszergyártó 68 forintos részvényenkénti osztalék kifizetését javasolja a közgyűlésnek.

Pénteken az HSBC 560 forintról 580 forintra emelte a Magyar Telekomra vonatkozó célárfolyamát, azt ajánlják, hogy a befektetők továbbra is vegyék a papírt - közölte az Equilor.

A BÉT-en a vezető részvények közül a Mol árfolyama 6,37 százalékkal gyengült, a papír 2820 forinton zárt pénteken, a részvények forgalma meghaladta a 10,7 milliárd forintot.

A Magyar Telekom árfolyama egy hét alatt 0,34 százalékkal erősödött, pénteken a kereskedést 445 forinton zárta, a forgalma meghaladta az 1,34 milliárd forintot.

A Richter árfolyama 7,36 százalékkal gyengült a héten, pénteken 5160 forinton zárt a gyógyszeripari papír, a heti forgalma 17,27 milliárd forint volt.

Az OTP-részvények árfolyama 3,67 százalékkal csökkent, a bankpapír 11 300 forinton fejezte be a pénteki kereskedést, a forgalma meghaladta a 29,84 milliárd forintot.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3759,63 ponton zárt, 196,40 ponttal, 4,96 százalékkal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!