Az elnöki bejelentés után a dollárral szemben 3,0974-ig gyengült török líra a nemzetközi bankközi piacon. Csütörtökön délelőtt korrigált a török fizetőeszköz, a dollárt 3,0796 lírán jegyezték kora délután.

A piacok kedvezőtlenül fogadták a rendkívül állapot kihirdetését, mivel az bizonytalanságokat keltett. A piacok reagálását kiegyensúlyozhatja, ha a kormány a megfelelő módon elmagyarázza, mivel jár a rendkívüli állapot bevezetése - mutatott rá Fatih Keresteci, az HSBC bank elemzője.

Az elvetélt puccs napján, múlt héten pénteken a dollár közel 5 százalékkal erősödött a török fizetőeszközhöz képest. Hétfőn kissé korrigált a líra, így majdnem 2 százalékkal erősödött, de kedden már 2,10 százalékkal, szerdán pedig további 1,58 százalékkal gyengült a dollárhoz képest.

Az isztambuli tőzsde irányadó indexe, a BIST 100 3,49 százalékos mínuszban, 72 292 ponton állt csütörtök délben, de napi mélypontján 4,12 százalékos veszteséget mutatott. Hétfőn 7,1, kedden 1, szerdán pedig további 1,7 százalékot veszített értékéből az index kiemelkedő forgalom mellett. A BIST 100 szerdai záróértéke több mint 9,5 százalékkal volt kisebb a múlt péntekinél.

Csütörtökön főleg a pénzintézetekre járt rá a rúd. A legnagyobb forgalmat a Garanti Bankasi nevű kereskedelmi bank részvényeivel bonyolították délelőtt, a papírok árfolyama 2,3 százalékkal csökkent. A legjelentősebb, 10,2 százalékos értékvesztést viszont az Albaraka Turk, egy iszlám elvek alapján működő pénzintézet szenvedte el, de 7 százalékot meghaladó mínuszban forog például a Trabzonspor futballklub vagy az Ipek Dogal Enerji nevű energetikai vállalat is.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő néhány órával a rendkívüli állapot kihirdetése előtt jelentette be, hogy leminősítette Törökország eddig sem befektetési ajánlású államadós-besorolását. A döntést elsősorban azzal indokolt, hogy a katonai puccskísérlet politikai következményei kikezdik a beruházási környezetet, aminek negatív növekedési és tőkebeáramlási hatásai is lesznek.

Csütörtökön öthavi csúcsra emelkedett a török szuverén törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (cds) középárfolyama a londoni kereskedésben az irányadó ötéves lejáratra. A Markit Financial Information Services piaci információszolgáltató cég kimutatása szerint a középárfolyam 10 bázisponttal 298 bázispontra emelkedett. Ennek alapján egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves török államkötvényre 298 ezer euró körüli középárfolyamon kínálnak cds-kontraktusokat a londoni piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!