Dollárban számolva a cukor ára az idei bő első fél évben több mint 34 százalékot emelkedett - derül ki a Világgazdaság árupiaci összefoglalójából. Ezt részben az okozta, hogy szemben az elmúlt évvel idén erősödött a brazil real - Brazília a világ legnagyobb cukornádtermelő országa -, továbbá az El Nino időjárási anomália szárazságot okoz Kínában, Thaiföldön és Indiában, ahol ezért várhatóan visszaesik a termelés.

Ennek eredményeképpen a cukor kínálata elmaradhat a kereslettől, és ez a helyzet még jövőre is kitarthat, ami további áremelkedési nyomást eredményezhet.

A kávé ára is nőtt idén, bár nem annyival, mint a cukoré. Az első fél évben valamivel több mint 13 százalékot emelkedett. A kávé ára nagyon gyorsan változhat, a naponkénti nyol százalékos ingadozás normális a termék piacán. A fekete ital alapanyagának árát továbbra is az hajthatja felfelé, hogy az Európán kívüli feltörekvő országokban nő a népszerűsége.

Az El Niño miatt a drágább robusta fajta termelése visszaeshet az idén, továbbá betegség is sújtja a kávécserjéket, ami a cukoréhoz hasonló kínálathiányt eredményezhet. Lefelé viheti viszont az árakat, hogy Brazíliában is termesztenek kávét, és az ottani termelőknek a dollárhoz képest még mindig gyenge reál miatt érdemes felpörgetniük az exportot.

A kakaó ára az elmúlt bő fél évben dollárban számolva csökkent és angol fontban is csupán néhány százalékot emelkedett. Utóbbiban szerepe van a Brexitnek is, ami az elmúlt hetekben a font jelentős leértékelődését hozta. A kedvezőtlen időjárás és egy növénybetegség terjedése a fő nyugat-afrikai termőterületeken a második fél évben a kakaó drágulásához vezethet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!