A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Az augusztus-szeptemberi tőkepiaci felfordulás, amelynek már júliusban is voltak előjelei, törvényszerűen kellemetlenül érintette azokat a befektetési alapokat, amelyek kockázatosabb eszközöket tartanak. A 492 különböző befektetésijegy-sorozatból, amelyeknek a Bamosz adatbázisa szerint volt három hónapos hozama szeptember 14-én, 271-nek hozama volt mínuszos, azaz 55 százalékuknak. Egy évre visszatekintve sem sokkal jobb a kép, ezen az időtávon az alapok 44 százaléka ért el veszteséget.

Sok alapnak persze nemigen van választása, ha a szabályzata előírja, hogy részvényeket vagy hosszú kötvényeket kell tartania legalább egy bizonyos százalékban. Nem úgy a származtatott alapoknál, amelyek shortolhatják is a részvényeket, vagy köthetnek deviza- vagy árupiaci spekulációs ügyleteket is. Nagyrészt ezeknek köszönhető, hogy három hónapra 11 olyan alap volt, amelynek hozama nemcsak egyszerűen pozitív volt, de két számjegyű pluszt tudtak felmutatni (évesítés nélkül). Ezeken kívül még két, az aranypiacra fokuszáló alap volt, amely bekerült az élbolyba, hála a nemesfém újabb és újabb rekordjainak.

A lista végén 20-30 százalékos eséssel olyan alapokat találunk, amelyeknek egyrészt jellegüknél fogva kötelező a lehető legnagyobb mértékben részvényekkel feltölteni portfóliójukat, másrészt pedig éppen hazai részvényekkel vannak megáldva. Ezek a BUX-követő indexalapok, szám szerint kilenc sorozattal teljesen kibérelték a hozamlista végét, ami jelzi, hogy a BUX index mennyire alulteljesítő volt az utóbbi időben. A külföldi részvényalapoknak ezen felül segíthetett valamelyest a forint gyengülése is, hiszen ilyenkor devizaeszközeik felértékelődnek. Egy év alatt is elsősorban ezek az indexalapok voltak a sereghajtók.

A három hónapos lista élén álló Nyilasi Alap kezelőjének rossz véleménye a hazai részvénypiacról jól nyomon követhető internetes blogján, nem meglepő, hogy az augusztusi jelentésében kötvénybefektetéseken kívül hazai részvények eladási pozícióit találjuk. Az alap ezeken először elbukta vagyonának harmadát, majd visszanyerte azt és a nyáron nyereségbe fordult. A származtatott ügyletek nettósított abszolút értéke augusztusban 894 millió forint, vagyis majdnem pontosan az alap vagyonának megfelelő értékű részvényeladási pozíciója van. (Július végén ez még 1,14 milliárd forint volt, jóval alacsonyabb saját tőke mellett.)

A korábban elsősorban kötvényekkel és devizákkal foglalkozó OTP Supra 15 százalékot nyert augusztusban, ezt jelentése szerint "a forint elleni dollár-, zloty- és európozíciók mellett az olaj és részvénypiaci indexek esésére számítva felvett short ügyleteken érte el". Az OTP EMDA-ról pedig azt írják, hogy 3,3 százalékos hozamot ért el augusztusban, mivel "a forint gyengült a főbb devizákhoz képest és a portfólióban lévő kötvények is jó teljesítményt nyújtottak", valamint "az alap összetétele továbbra is azoknak kedvez, akik a forint gyengülését valószínűsítik a dollárral, euróval és zlotyval szemben".


Kétjegyű hozamok három hónap alatt (nem évesített, százalék)
Alap neveFöldrajzi/devizális kitettség3 havi hozam1 éves hozam
Nyilasi 2015 Származtatottabszolút hozamú49,825,7
OTP G10 Euró Származtatott Aabszolút hozamú31,24,8
OTP EMDA Származtatottabszolút hozamú30,68,5
Oázis 77 Származtatotteurópai26,2-20,5
OTP Supra Származtatottabszolút hozamú24,315,6
Budapest Arany Alapok Alapjaárupiaci19,2
Erste Abszolút Hozamú Részvény Származtatottabszolút hozamú13,614,6
Pelso Quant Származtatottabszolút hozamú13,520,6
Aegon Nemzetközi Kötvényglobális/EUR, USD12,41,2
MKB Gold Private BankingUSD11,9
Budapest Abszolút Hozam Származtatottabszolút hozamú10,315,8

 

Kétjegyű hozamok egy év alatt (százalék)
Alap neveFöldrajzi/devizális kitettség3 havi hozam1 éves hozam
Platina Delta Származtatottabszolút hozamú−1,834,3
Nyilasi 2015 Származtatottabszolút hozamú49,825,7
CIB Nyersanyagárupiaci−0,821,3
Pelso Quant Származtatottabszolút hozamú13,520,6
Carion Moneywheel Származtatott HUFglobális7,717,7
Budapest Abszolút Hozam Származtatottabszolút hozamú10,315,8
Aegon Atticus Alfa Származtatott B (PLN)globális−0,615,6
OTP Supra Származtatottabszolút hozamú24,315,6
Erste Abszolút Hozamú Részvény Származtatottabszolút hozamú13,614,6
K&H tőkevédett nyersanyag 2HUF/kötvény jellegű−0,514,3
Citadella Származtatottabszolút hozamú4,414,3
Takarék Invest Származtatott Árupiaciabszolút hozamú1,514,2
OTP Föld Kincsei Árupiaciárupiaci−0,714,1
MKB Természeti KincsekUSD−2,013,4
K&H Nyersanyag USDárupiaci−2,313,1
Budapest Energia Származtatottglobális0,712,2
K&H tőkevédett nyersanyag származtatottHUF/kötvény jellegű−1,611,8

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!