Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A forint az euróhoz viszonyítva a 305-315 forint közötti sávban helyezkedik majd el. A jegybanki alapkamat 2017-ben a mostani, 0,9 százalékos szinten marad. A magyar tőzsde indexe tovább emelkedhet 2017-ben. A magyar kötvények mozgását a globális trendek mellett az MNB laza monetáris politikája is befolyásolja - véli Hajdu Egon befektetési igazgató.

Komm Tibor, a CIB Alapkezelő elnök-vezérigazgatója szerint elsősorban politikai, és nem gazdasági kockázatokkal kell számolniuk 2017-ben a befektetőknek. Mivel a vállalatok számára az Egyesült Államokban és Európában is alapvetően kedvezőek a gazdasági kilátások, idén azok a befektetések teljesíthetnek jól, amelyek a részvénypiacra fókuszálnak - olvasható az MTI tudósításában.

Mit keres a lakosság?

A magyar lakosság továbbra is jellemzően inkább a kevésbé kockázatos befektetési lehetőségeket keresi, így a CIB Alapkezelő szerint a hazai befektetési alapok piacán a részvénybefektetéseket is tartalmazó vegyes alapok kerülhetnek előtérbe. A pénzintézetnél a tavalyi vagyonnövekedés közel negyede, mintegy 9 milliárd forint is ebben az alapkategóriában jelent meg.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatai alapján az alapok vagyona mindössze 1,4 százalékkal, 5804 milliárd forintra nőtt tavaly. Ezen belül a pénzpiaci és a tőkevédett alapok vagyona zsugorodott, míg az árfolyamvédett, az árupiaci és az ingatlanalapokban komoly tőkebeáramlást észleltek.

A CIB alapkezelője felülmúlta a piac növekedését, a cég által kezelt vagyon 9 százalékkal 411 milliárd forintra bővült 2016-ban, az idén február közepére 422 milliárd forintot tett ki. A társaság piaci részesedése tavaly év végére meghaladta a 7 százalékot.

Merre tovább?

A tapasztalatok szerint a lakosság tart a legkockázatosabb, tisztán részvényekbe vagy tisztán árupiaci eszközökbe fektető alapoktól, de nem szívesen mond le a hozamról sem. Ezt az igényt a biztonságos (bankbetét, kötvény, állampapír) és kockázatos (részvény, árupiaci) befektetéseket ötvöző vegyes alapok elégíthetik ki. A CIB egyik dinamikus vegyes alapja az indulásától 2016 végéig átlagon felüli, 7,62 százalékos hozamot ért el. Az idei évben folytatódik ez az irány és a portfólióban az alacsonyabb kockázatot hordozó vegyes- vagy akár az abszolút hozamú alapok térnyerésére lehet számítani - közölte Komm Tibor.

A növekedés másik összetevőjét a CIB Alapkezelőnél az árfolyamvédett származtatott alapok jelentették, amelyek közepes kockázat mellett versenyképes hozamot eredményezhetnek. A tőke- és árfolyamvédett származtatott befektetési alapok a teljes magyar piac legfeljebb 10 százalékát teszik ki, míg a CIB Alapkezelő által kezelt vagyon mintegy negyedét ilyen eszközökben helyezték el - mondta Komm Tibor.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!