A német ipar, a sör, a futball, az ország gazdaságának ereje nyomasztóan hat a többi uniós államra, azonban van egy terület, ahol a németek nagyon rosszul teljesítenek. Ez pedig a pénzügyi szektor, ezen belül is a német bankok, amelyek hatalmas problémákkal küzdenek, a Deutsche Bank és a Commerzbank csak nem tud talpra állni sokéves vesszőfutása után, s még az ügyetlen brit bankok és a kelekótya olasz pénzintézetek is rendre lenyomják őket az összehasonlításokban és a nemzetközi terjeszkedés sikerességében.

Ez azonban lehet, nem véletlen, s a németek direkt hagyják, hogy bankjaik bénázzanak, csak azért, hogy elviselhetőbbé tegyék más területeken megnyilvánuló fölényüket - írja nem kevés iróniával véleménycikkében a Financial Times, miután a Deutsche Bank részvényeinek árfolyamát újabb mélypontra küldték a múlt héten, s a bank befektetőinek ismét rossz hírek özönével kellett megbirkózniuk. A cikk szerint azonban ennek a stratégiának is van hatása, s a németek nem fogják hagyni, hogy legnagyobb bankjuk csődbe menjen.

A múlt heti eladási hullámot több tényező váltotta ki egyszerre. Azon kívül, hogy a pénzpiacok az olasz választások eredményeit követően amúgy is idegesen viselkedtek, s főleg az európai bankrészvényeket bűntették, nem tett jót az a hír sem, amely szerint a Fed legújabb felülvizsgálata során a DB amerikai leánybankját problémásnak találta tavalyi számai alapján. Az erről szóló Wall Street Journal cikk csütörtöki megjelenését követően az S&P pénteken közölte, hogy a Deutsche Bank eddigi hitelminősítését a korábbi A mínuszról BBB pluszra rontja. Eközben az ausztrál szövetségi hatóságok bejelentése szerint vádat emelnek a Deutsche Bank, a Citi és az ANZ helyi leányvállalata ellen egy 3,2 milliárd dolláros részvénykibocsátással kapcsolatban - sorolja a rossz híreket a Guardian összefoglaló cikke.

Amint a mellékelt ábra mutatja, nincs könnyű dolga Christian Sewingnak, a Deutsche Bank áprilisban megbízott új vezérigazgatójának, aki John Cryant követte a székben. Cryan több évnyi, a bank átalakítására tett sikertelen próbálkozás után távozott a pénzintézet éléről.

Sewing, az S&P és a Fed közleményeire hivatkozva kijelentette, csoportszinten a Deutsche Bank pénzügyi ereje és tőkeellátottsága minden igény felett áll. Sewing egyébként áprilisi megbízását követően a bank stratégiájaként azt vázolta fel, hogy leépítik a kockázatosnak tekintett befektetési banki üzletágat és helyette a stabilabbnak tekintett vállalati üzletágra támaszkodnának.

A Deutsche Bank vesszőfutása
Kép: www.markers.hu

Sewing elmondása szerint a bank piaci és hitelkitettsége ritkán volt története során olyan alacsony, mint jelenleg. Szerinte a múlt heti eladási hullám, amely a cég részvényeinek árfolyamát lenyomta, azt jórészt az olasz politikai helyzettel kapcsolatos bizonytalanságok okozták és teljességgel meglapozatlan spekulációk következménye. Elmondása szerint a bank idei forrásbevonási tervei az elképzelések szerint alakultak. Úgy véli, a bank jól van pozicionálva arra az esetre is, ha a hitelpiacokon szélsőséges mozgások lennének, s felhívta a figyelmet, hogy a Fed negatív megjegyzései elsősorban a bank belső ellenőrzési rendszereire és infrastruktúrájára irányultak.

A Financial Times véleménycikke szerint nincs ok az aggodalomra a Deutsche Bankkal és a Commerzbankkal kapcsolatban. Egy olyan ország, ahol 911-es Porschékat gyártanak és amely 5 foci világbajnokságot tudott megnyerni, talán menedzselni tudja bankjainak problémáit is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!