Nem véletlenül voltak a Wall Streeten azonnal optimisták a bankokkal kapcsolatban a befektetők Donald Trump elnökké választását követően. Trump egyik fontos ígérete volt az adóreformok mellett a pénzügyi szerkort gúzsba kötő szabályozások enyhítése. Az ebbe az irányban tett újabb lépésként értékelhető az amerikai szabályozó hatóságok - közöttük az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed - szerdán bemutatott terve, amely jelentősen enyhítené a bankokra vonatkozó előírásokat - írja a Reuters.

A lazítás

A tervezet könnyebbé tenné a bankok számára hogy bizonyítsák, a tőkepiacokon megkötött ügyleteik az ügyfelek érdekeit szolgálják, s nem pedig saját számlás kereskedés céljából köttetnek. Egy másik javasolt módosítás szerint mostantól nem kellene automatikusan saját számlás ügyletnek tekinteni azokat a tranzakciókat, amelyeket az adott bank 60 napon belül lezár.

Az új szabályok változatlanul fenntartanák a szorosabb felügyeletet a nagyobb, 10 milliárd dollár feletti mérlegfőösszeggel rendelkező bankok felett, az egymilliárd dollár feletti intézményeknél kevésbé szigorúak lennének az előírások, az ennél kisebb bankoknál még lazábbá válik a szabályozás.

Ez nem lesz jó!

A szabályozások enyhítését követően - annak ellenére, hogy a közel 1000 oldalas szabályozást maga Paul Volcker, a Fed egykori elnöke is túl bonyolultnak nevezte és egyszerűsítését szorgalmazta - azonnal megszólaltak azok a szakértők is, akik rossz irányba tett lépésként értelmezik a liberalizációt.

Szerintük ugyanis - többen közülük a Financial Times hasábjain adtak hangot véleményüknek - a liberalizáció elég rosszkor jelenik meg az amerikai rendszerben. Az egyik publicista arra hívja fel a figyelmet, hogy a szabályozási hullámok mindig ugyanazt a mintát követik. Válság, a válság miatt szigorúbb szabályozás, fellendülés, megnövekvő kockázati étvágy, a szabályozások enyhítése, még nagyobb kockázatos pozíciók, majd végül jön az összeomlás.

Szükség van a szigorra

A kritikusok szerint a szigorúbb szabályok igenis megtették azt, ami a céljuk volt. Meggátolták például, hogy a legnagyobb bankok tőkéjüket kockáztatva hedge fundokba tegyék a betétesek pénzét.

Ráadásul egyáltalán nem igaz a bankszektor érvelése, amely szerint a túlzott szabályozás visszafogná a hitelkínálatot és a gazdaság bővülését, hiszen az amerikai gazdaság erőteljesen növekszik, s a kihelyezett hitelek állománya mindenkori csúcsán van.

A Fed döntéshozói mindenesetre egyelőre azt bizonygatták a kritikusoknak, hogy a mostani lazítások nem mennek szembe a szigorításokat előíró Dodd-Frank törvénycsomag eredeti szellemével. Az annak idején legnagyobb állami segítségben részesülő nagybankok számára továbbra is a szigorúbb előírások maradnának érvénybe.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!