A kínai Államtanács tegnap ülésén összehangolt fiskális és monetáris intézkedéscsomagról döntött a gazdaság élénkítése érdekében. A kínai vezetés bejelentése szerint adócsökkentésekről és infrastrukturális beruházásokról is határoztak, mindezt ugyanazon a napon, amikor a kínai jegybank 74 milliárd dollárnyi friss likviditást pumpált a kínai bankrendszerbe közepes lejáratú hiteleszközén keresztül, ez rekordméretű likviditási fröccsnek számít egy napon belül az eszköz bevezetése óta - írja a Financial Times.

A most bejelentett fiskális intézkedések jól mutatják, hogy a kínai vezetés egyre inkább aggódik amiatt, hogy az Amerikával folytatott kereskedelmi háború felerősítheti a kínai gazdaság amúgy is bekövetkező lassulását.

A fiskális intézkedéscsomagot már megelőzték monetáris élénkítő lépések is az ázsiai országban. A kínai jegybank idén már háromszor csökkentette a kötelező tartalékrátát jó néhány hitelintézet számára, hogy ezzel is növeljék a gazdaságban a pénzkínálatot.

Beütött a kereskedelmi háború

Az intézkedések okaként az Államtanács közleményében a külső bizonytalanságot tüntette fel. A Kínával foglakozó szakértők szerint ez a kifejezés az utóbbi időben a hivatalos kommunikációban az Amerikával folytatott kereskedelmi háború szinonimájaként értelmezendő. Ugyanakkor igyekeztek annak a látszatát is csökkenteni, hogy a stimulussal a strukturális reformok iránya visszafordulna az országban, s ismét a masszívan központilag vezérelt gazdaság irányába történne lemozdulás.

Ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy nem alkalmazunk túlzott mértékű, mindenre kiterjedő élénkítést miközben reagálunk a külső környezet bizonytalanságaira és igyekszünk a gazdaság aktivitását megfelelő szinten tartani - mondta a tanácsnak Li Ko-csiang kínai miniszterelnök.

A kormány emellett elkötelezte magát arra, hogy biztosítja a hitelkínálat bővülésének megfelelő ütemét. Minderre azt követően került sor, hogy júniusban immár zsinórban negyedik hónapja mutatták az adatok a pénzmennyiség és a hitelkínálat bővülésének rekord alacsony ütemét. A tanács arra kérte az önkormányzatokat, hogy költsék el fel nem használt pénzügyi jövedelmüket, a pénzintézeteket pedig arra, hogy az önkormányzatok pénzügyi társaságainak megfelelő hitelezésével biztosítsák, hogy az állami beruházások megvalósítása ne szenvedjen késedelmet.

Ez jelentős fordulatot jelent az elmúlt időszak erőfeszítéseihez képest, korábban ugyanis inkább arra fektették a hangsúlyt, hogy ne folyjanak el ellenőrizetlenül állami pénzek ezeken a társaságokon keresztül.

Ez igazi fordulat

A kínai GDP az idei második negyedévben 2016 óta a leglassabb ütemben növekedett, s az elemzők előrejelzései szerint a lassulás az év hátralévő részében is folytatódhat - emeli ki a brit pénzügyi lap. Ez késztethette az állami vezetést a fordulatra, hogy a túlzott eladósodás problémája helyett inkább a gazdaság élénkítésére koncentráljon.

A hétfőn bejelentett intézkedések szerint a kínai vállalatok számára mintegy 6,5 milliárd jüan értékű adókedvezményt vezettek be, ha a cégek kutatási és fejlesztési célú beruházásokat hajtanak végre. E mellett a speciális, önkormányzati kötvények kibocsátásának felgyorsításáról is határoztak, amelyekkel az önkormányzati infrastrukturális projektek finanszírozási hátterét szeretnék erősíteni. A kormány e mellett támogatni fog magánberuházásokat is a közlekedésfejlesztési, az olaj- és gázipari és a távközlési szektorban.

Az Államtanács bejelentését egyértelműen úgy kell értelmezni, mint fordulatot az eddigi restriktívebb hozzáállástól a lazítás felé - írta Zhiwei Zhang, a Deutsche Bank hongkongi, kínára szakosodott közgazdásza. A monetáris politikában a fordulat már a második negyedévben megtörtént a tartalékráta többszöri csökkentésével és az extra likviditás pénzügyi rendszerbe pumpálásával. A mostani változás az, hogy most már a fiskális politika is egyértelműen expanzívabbá vált - tette hozzá.

A bejelentésnek külön hangsúlyt ad, hogy a kínai jegybank tisztségviselői júliusban már szokatlan hangú, nyilvános kritikát fogalmaztak meg a pénzügyminisztériummal szemben, amely szerint eddig nem sikerült érvényre juttatni a kormány hivatalos proaktív fiskális hozzáállását, mivel a keletkezett állami jövedelmeket nem kellő ütemben költötték el.

Döcögős az új selyemút is

A kínai gazdaság lassulása, az emelkedő amerikai kamatok, a kereskedelmi háború okozta bizonytalanságok nem csak otthon jelent problémát. A New York Times korábbi beszámolója szerint a 2013-ban útjára indított "új selyemút" (Egy Övezet - Egy Út) program is úgy tűnik, idén lelassult. Ebbe többek között olyan projektek is beletartoznak, mint a Budapest-Belgrád vasútvonal 750 milliárd forint összköltségű fejlesztése, hogy a pályán gyorsabb sebességgel közlekedhessenek a Kínából érkező tehervonatok.

A lap szerint az év első öt hónapjában a kezdeményezés keretein belül a kínai cégek összesen 36,2 milliárd dollár értékben kötöttek külföldön szerződéseket, ez 6 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A cikk szerint ugyan elképzelhető, hogy a visszaesés természetes, de nagyon úgy tűnik, hogy szerepet játszik benne az óvatosabb kínai hozzáállás is a külföldi, sokszor nehezen ellenőrizhető projektekkel kapcsolatban.

A projektet felügyelő kínai Export-Import Bank elnök asszonya korábbi kommentárjában az Államtanács tegnapi bejelentésének szóhasználata köszönt vissza. E szerint a jelenlegi nemzetközi körülmények, a gazdasági kockázatokat és a kamatokban megfigyelhető nagymértékű ingadozásoknak köszönhetően nagyon bizonytalanok.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!