Valamivel több, mint 3,2 százalékot estek a mai kereskedésben a hongkongi tőzsdét üzemeltető HKEX részvényeinek árfolyama, miután tegnap ajánlatot tett a Londoni Értéktőzsde (LSE) megvásárlására. Az áreséssel egy nap alatt egymilliárd dollárral csökkent a HKEX piaci értéke, mindezt úgy, hogy a piaci szakértők szerint a tranzakció valószínűleg meghiúsulna a szabályozó hatóságok, valamint a londoni tőzsde részvényeseinek ellenállásán is - írja a Financial Times.

A HKEX ajánlata részvényenként 83,61 fontról szólt az LSE tulajdonosainak, ez 23 százalékkal magasabb azok keddi záróárfolyamánál. A hongkongiak ajánlata szerint a tranzakcióval, ha megvalósulna, akkor Európa és Ázsia legjelentősebb pénzügyi központja jönne létre. Mindezt csak akkor, ha az LSE eláll a Refinitiv nevű pénzügyi szolgáltatócégre tett 27 milliárd dollár értékű vételi ajánlatától, amely jelenleg a részvényesek jóváhagyására vár.

Az ajánlatot azonban várhatóan nem csak annak pénzügyi tartalma alapján fogják megítélni, hiszen arra meglehetősen bonyolult politikai környezetben került sor. Hongkongban az egyre hevesebbé váló tüntetések növelik a politikai bizonytalanságot, míg Nagy-Britanniában a brexit eddig nem rendezett várható lefolyása van hasonló hatással.

Van egy kis gond

Ráadásul a hongkongi tőzsde egyáltalán nem tekinthető jelenleg függetlennek, a hongkongi kormányon keresztül Peking ellenőrzi a tőzsdét is és számos jelentős kínai állami cég részvényeivel kereskednek azon - hívta fel a figyelmet David Webb, egy hongkongi befektető, aki 2008-ig maga is a HKEX igazgatóságában ült. A 13 igazgatósági tagból hetet mindig is a hongkongi kormány nevezett ki, s a tőzsde elnöke mindig is tagja volt a Hongkong vezetőiből álló tanácsnak, mint ahogy a mostani, Laura Cha is - tette hozzá.

A helyzetet tovább bonyolítja - legalábbis szabályozói oldalról - hogy a londoni tőzsde tulajdonában van jelenleg az olasz tőzsde is (Borsa Italiana), amely többek között kezeli azt a platformot is, amelyen az olasz államkötvények többségének kereskedése zajlik. Az FT által megkérdezett szakértők szerint az ajánlatról nem csak azt gondolhatják a brit felügyelő szervek, hogy az egy kínai állami befolyásszerzési kísérlet, de annak engedélyezése azt is jelentené, hogy London elveszíti egyik ékkövét.

Nyomás alatt a hongkongi tőzsde is

A másik oldalon viszont a hongkongi tőzsde is egyre nagyobb nyomás alatt áll. A sanghaji és a sencseni tőzsde egyre erősebb versenytársakká válnak, s a kínai piac nyitása a külföldi befektetők előtt azt is jelenté, hogy lassan megkérdőjeleződik Hongkong szerepe, mint a régió pénzügyi központjáé.

Most kell lépniük, ha a HKEX nem teszi meg a nagy ugrást a következő egy-két évben, később már nem lesz lehetősége rá - mondta Ronald Wan, a Partners Capital nevű hongkongi befektetőcég alapítója. Más elemzők szerint sem egyértelmű, hogy kínai állami nyomulást jelent az ajánlat. A két tőzsde - a londoni és a hongkongi - között igenis lehetnek komoly szinergiák, elég csak arra gondolni, hogy ez a két piac a jüan kereskedés jelentős központjának számít.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!