Ha a klímaváltozás elleni harc egyetlen eredményt fel is tud mutatni 2019-ben az az, hogy a közvélemény egyre kisebb része kérdőjelezi meg az emberi tevékenység és az éghajlatváltozás közötti kapcsolatot. Tíz év alatt szépen lassan a fejlett világban elfogadták, hogy valóban változásra van szükség, hogy a Föld lakható maradjon a következő száz évben.

December elején tartották meg a madridi klímacsúcsot, ahol a világ országainak szakértői és vezetői tanácskoztak a teendőkről. Bár egyre nagyobb a társadalmi nyomás, hogy az államok lépjenek szintet a kibocsátás visszaszorításával, és tegyenek intézkedéseket a környezetkárosító termelési módok ellen, Madridból érdemi eredmények nélkül utazott mindenki haza.

Viszont más fontos szereplők meglépték azt, amire kevesen számítottak: nagy befektetők, minősítő cégek, hedge-fundok jelentették be, hogy nem finanszíroznak foszilis energetikai beruházásokat. Az idén az egyik legfontosabb ilyen mozgalommá a Climate Action 100+ nevű befektetői kezdeményezés vált. Ennek célja, hogy a világ legnagyobb üvegházhatású gázokat kibocsátó cégeit összefogja, és ezek vállalásokat tegyenek a káros tevékenységük fokozatos leépítésére. A száznál is több tag között vannak azok a vállalatok, amelyek az éves globális ipari kibocsátás kétharmadát teszik ki - derül ki a The Conversation összefoglalójából.

Náluk is fontosabbak azok a szereplők, akik a befektetői oldalról csatlakoztak a kezdeményezéshez. Mostanra már több mint 370 befektető része a Climate Action 100+-nak, amelyek összesen 35 000 milliárd dollárnyi vagyont kezelnek, ezek pedig kijelentették, hogy már nem finanszíroznak olyan cégeket, amelyek nem tesznek kellő lépéseket a klímaharcban.

A szervezeten kívül is ébredeznek a piaci szereplők: a Moody hitelminősítő intézet a közelmúltban elkezdte lerontani azoknak a cégeknek a státuszát, amelyek a foszilis üzemanyagokkal foglalkoznak. Így tettek például az ExxonMobillal is, amely esetében a rontás kilátásba helyezését azzal magyarázták, hogy a társaság bevételei várhatóan csökkennek majd, miután egyre több nemzet kezdi büntetni az üvegházhatású-gázok kibocsátását.

A Goldman Sachs nagyberuházási bank pedig kijelentette, hogy felhagy minden olyan pénzügyi tranzakcióvak, amely akár csak közvetlenül is, de a sarkvidéki olajkitermelést támogatja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!