Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nemcsak a bankközi piacokon támadt emiatt feszültség, hanem a Deutsche Bank és a Commerzbank részvényárfolyama is  9,5 százalékot esett hétfőn. A legnagyobb német bank cáfolta, hogy likviditási gondjai lennének.

A CreditSights elemzői nyilvánosságra hozták tegnap értékelésüket, miszerint a Deutsche Banknak gondjai támadhatnak legkockázatosabb (nem elsőrendű) kötvényeinek kamatfizetésével, amennyiben a társaság működési eredménye csalódást kelt, vagy a peres költségek a vártnál magasabb szintet érnek el. Az elemzők szerint nem idén, hanem 2017-ben fog ez igazán gondot okozni, ugyanakkor elismerték, hogy a jövőbeni forráshoz jutás érdekében a bank mindent meg fog tenni, hogy rendben törlessze kötvényeinek kamatait.

A Deutsche Bank a hétfői piaczárás után cáfolta, hogy veszélyben lenne a fizetőképessége. Közleményük szerint a bank "elegendő" tartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy idén érintett, járulékos tőkeként számba vett (Additional Tier 1, AT1) értékpapírjainak kamatát fizesse. Felhívta a figyelmet, hogy  Németország legnagyobb bankjaként mintegy 1 milliárd eurónyi "fizetési kapacitással" rendelkezik ahhoz, hogy április 30-áig törlessze 350 millió eurónyi kötvényének kamatkötelezettségét. Ezen felül jövőre mintegy 4,3 milliárd eurónyi "fizetési kapacitással" számol a bank a 2016-os működési eredmény figyelembevétele nélkül, kínai érdekeltsége, a Hua Xia Bank folyamatban lévő eladásából pedig 1,6 milliárd eurónyi bevétel jöhet be, s a jövőbeni veszteségek fedezésére 1,9 milliárd eurónyi megképzett tartalékot is igénybe tud venni a társaság.

Idén már közel 39 százalékot esett a Deutsche Bank árfolyama. A bank rossz piaci megítélését csak tetézte, hogy 2015-re vonatkozóan 6,8 milliárd eurós éves veszteségről adott számot januárban a pénzintézet. John Cryan vezérigazgató, aki nyár elején válságmenedzserként érkezett a bank élére, egyelőre a vártnál lassabban halad a bank átszervezésével, amelynek lényege, hogy a költségcsökkentések mellett visszavágják a bank méretét, többek között a befektetési banki üzletág karcsúsításával és a Postbank mint a válság elején, rosszkor vásárolt lakossági érdekeltség értékesítésével, leválasztásával.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!