Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai és német kötvények hozama 3-4 hónapos mélypontra esett, komolyan zuhannak a tőzsdék is. A félelem alapja nagyjából az, hogy a vírus, vagy akárcsak a vírus körüli pánik is totális satuféket tud nyomni nem csak a kínai, hanem a világgazdaságnak. Amennyibe a félelmek világszerte eluralkodnak, akkor ki fog fodrászhoz menni, ki megy a plázákba, ki megy moziba, bevásárolni és még sorolhatnám - írta blogján a közgazdász.

Fontos megérteni, hogy nemcsak önmagában a vírus, de már az attól való félelem is nagyon gyors recessziót tud generálni. Erre kiváló példa a kínai turizmus, amely napok alatt összeomlott: leállították az utazási irodák összes szervezett kül- és belföldi útját. Vajon mennyi ideg tartható ez fenn anélkül, hogy be ne csődölne pár utazási iroda? És ez csak egy kis szegmense a gazdaságnak. A fejlett világ gazdaságának 70-80%-a a szolgáltatószektor, amely drasztikus sebességgel tud leállni, ha megijednek az emberek és otthon maradnak, bezárkóznak.

Ez az a félelem, amely a piacokat mozgatja, és a reakciók egyértelműek: a befektetők elképzelhetőnek tartják, hogy gyors recesszió legyen, ami további kamatvágásokat generálna, ezért is emelkednek a kötvényhozamok, és ezért esnek a tőzsdék, az olaj, a réz.

És itt kapcsolódik a forint: eddig inkább az tűnt valószínűnek, hogy a stabilizálódó világgazdaság és a növekvő hazai infláció miatt az MNB kénytelen lesz kamatot emelni, és stabilizálni a forintot, de ha bekövetkezik a legrosszabb, akkor nyilván a korábbiaknak megfelelően a globális problémákat ismét a forint árfolyamának elengedésével kezelné a jegybank.

A jó hír tehát az, hogy minden logikusan történik a piacokon, a rossz hír viszont az, hogy nem csak a fertőzés tud fertőzni, de a fertőzéstől való félelem is fertőző - foglalta össze a helyzetet Zsiday Viktor.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!