Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Milyen hatása lesz a koronavírus-járványnak a gazdaságra? Egyelőre senki sem tudja, de van pár tény, amiből kiindulhatunk: Hubej tartományon kívül mintegy 1 százalék a halandóság, ami jelentősen alacsonyabb mint az első becslések; az extrém karanténnal Kínában sikerült gyakorlatilag teljesen leállítani a terjedést; valamint, tehát ez máshol is lehetséges, ám ennek ára az azonnali gazdasági összeomlás - írta blogján a közgazdász.

Ha mindenki egyszerre csinálná meg a "nagy karantént", akkor a világ egy hónap alatt túl lehetne ezen, de mivel ilyen szintű koordinációra képtelenek az országok, sőt számos ország szinte bármire képtelen, ezért a folyamat borzasztóan elhúzódhat. Ráadásul hiába oldotta meg a problémát Kína drákói erőfeszítéssel, ha más visszafertőzi, akkor kezdhetik az egészet elölről.

Emiatt a gazdasági összeomlás elhúzódhat, ahogyan a járvány itt-ott fellángol, majd az erőfeszítéseknek köszönhetően alábbhagy, majd újrakezdődik - mindaddig amíg nem lesz oltás és/vagy gyógyszer. Mindez pedig szükségessé fogja tenni, hogy a kormányzatok aktívan beavatkozzanak - véli Zsiday.

Ehhez van a mozgástér: a kormányzatok ugyanis bármekkora összeget elkölthetnek, és ha szükség lesz, rá el is fognak. Mindenképpen szükség lesz a különböző szektoroknak (ilyen a turizmus) nyújtott hitelek szinte automatikus meghosszabbítására kormányzati segítséggel/garanciaprogramokkal, állami áthidaló hitelekre, a bankszektor hitelei egy részének garantálására, újabb jegybanki hitelprogramokra, közvetlen vállalati kötvényvásárlásra, a fő kockázat ugyanis az, hogy a hirtelen bevételkiesés miatt a rövidtávú likviditási válság miatt számos cég csődbe megy.

Emellett a standard költségvetési élénkítésnek még számtalan formája lehetséges - erre példa Hongkong, ahol minden felnőtt állampolgár egyszeri, mintegy  400 ezer forintnyi összeget kapott. A költségvetési stimulus segíthet átvészelni azt a 3-9 hónapot, amelyet ki kell húzni, és ha kellően gyorsak lesznek a döntéshozók, akkor már 2021-től gyors növekedés indulhat újra a gazdaságban. A legfontosabb elkerülni a - főleg kis- és közepes - cégek hirtelen csődbemenetelét.

A gazdaságban tehát nagyon mély, ijesztően mély, ám helyes kezelés mellett viszonylag rövidebb távú (ám rosszabb esetben akár egész 2020-ban kitartó) mélyrepülés lehet, amit azonban 2021-től - vagy már hamarabb - erős felívelés követhet - szól a konklúzió.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!