Kiemelt figyelemmel követhetik a mai amerikai kereskedés eseményeit azok, akik hisznek a tőzsdei számmisztikában - írja Mark Hulbert, a Hulbert Financial Digest vezetője a Marketwatchon megjelent írásában. A mai naphoz ugyanis két jelentősebb esemény is kötődik, 2002. október 9-én érte el az internet lufi kipukkadását követő medvepiac mélypontját az amerikai tőzsdén, s öt évvel később ezen a napon tetőzött az S&P 500-as index a Lehman csődhöz vezető piaci lejtmenetet megelőzően. De az október hónap amúgy is érdekes tőzsdei szempontból, mivel a staisztikák szerint ebben a hónapban szokott bekövetkezni a leggyakrabban nagy fordulat a tőzsdén.

A Stock Traders Alamanch szerint egyébként az október kiérdemelné az elátkozott hónap címet és a medveölőt egyaránt. Előbbi oka, hogy számos, hatalmas piaci összeomlás történt ebben a hónapban, az 1929-es és az 1987-es krach is októberben történt, 1997-ben is volt hatalmas zuhanást hozó nap ebben a hónapban. Volt példa ilyenre 1978-ban, 1979-ben és 1989-ben is, s természetesen a 2008-as Lehman csőd hatásai is ebben a hónapban hozták el a legdrasztikusabb áreséseket a piacon.

Ugyanakkor a második világháborút követően összesen 11 medvepiac ért véget ebben hónapban. Az egész természetesen csak a számokkal és a statisztikával való játék, hiszen összesen 69 elsődleges piaci trendfordulót regisztráltak a szakértők az amerikai részvénypiacn a második világháborút követően, s ebből mindössze 9 történt októberben. Ez ugyan magasabb az átlagos, egy hónapra eső közel hatos értéknél, de nem annyival, hogy különösebb jelentőséget lehessen neki tulajdonítani.

Hulbert szerint természetesen van miért, aggódni, ez pedig az amerikai törvényhozásban folyó huzavona az adósságlimit körül. Ha valami, akkor ez eredményezhet nagyobb zuhansét a részvényárfolyamokban, s nem pedig a naptár.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!