Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly a részvények 65 százalékát értékesítették. Az állam megtartotta a NLB 25 plusz egy százalékát, és ezzel a pénzintézet legnagyobb egyéni tulajdonosa maradt. Az NLB részvényei kedden a ljubljanai tőzsdén 58,2 eurót, míg a globális letéti igazolásai a londoni tőzsdén 11,3 eurót értek.

Az SDH jelentése szerint 1 millió 999 ezer 999 mínusz egy részvényt adtak el intézményi befektetőknek részvényenként 54,75 euróért és globális letéti igazolásonként 10,95 euróért, kevesebbért, mint a pénzügyi piaci ár.

Az euróövezeti ország bankrendszerének szanálását 2013 decemberében hagyta jóvá az EU bizottsága, így a kormány összesen 3,3 milliárd euróval tőkésítette fel a - döntő részben állami tulajdonban lévő - bankokat, hogy elkerüljék az összeomlást a rossz hitelek miatt. A szlovén nemzeti bank 2015-ben további 1,55 milliárd eurót költött az NLB feltőkésítésére. Azóta az állam mintegy 1,2 milliárd euró osztalékot és bevételt kapott a pénzintézet saját tőkéjének értékesítéséből.

Az EU bizottsága ugyanakkor előírta, hogy ezeket a bankokat részben vagy teljes egészükben privatizálni kell, az NLB esetében 25 százalékos állami tulajdonrész megmaradását engedélyezte.

Szlovénia eddig kétszer halasztotta el a NLB privatizációját: először 2016 szeptemberében, majd 2017 októberében.

A szlovén kormány 2018 júliusban hagyta jóvá az addig száz százalékban állami tulajdonban lévő NLB 50 plusz egy százalékos tulajdonrészének eladását nyilvános részvénykibocsátással 2018 végéig, majd további 25 plusz egy százalékát 2019-ben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!