Az amerikai piacokon még ma, október 31-én is lesz kereskedés, ám a helyzet mostani állása szerint minden esély megvan ara, hogy 1974 óta nem tapasztalt hatalmas emelkedést hozzon az idei október. (Igaz, az ázsiai zárás és a délelőtti európai kereskedés a hangulat romlását jelezte.) Ez azért különösen pikáns, mert a statisztikák szerint október a legrázósabb hónap a tőzsdén, ez az az időszak, amikor a legtöbbször esnek az árfolyamok. Idén viszont a zuhanás előrébb tolódott, s az augusztusi és szeptemberi nagy esések során a befektetők leépítették részvényállományukat.

Így jó eséllyel az történt, hogy októberre már egyszerűen mindenki eladott, aki akart, s mivel nem jöttek újabb rossz hírek, a készpénzben ücsörgő befektetők - és természetesen a shortosok - a felfelé szivárgó árakat látva egymást túllicitálva próbálták visszavenni a papírokat.

A Bloomberg összeállítása szerint az európai vezetők megegyezése mellett az amerikai gazdaság állapotáról érkező adatok és a vállalati gyorsjelentések segítették a rallyt, amelynek során az S&P500 3,8 százalékos emelkedéssel 1285,09 ponton zárta az elmúlt hetet. Ezzel az index négy egymást követő héten tudott emelkedni, amire utoljára januárban volt példa, s októberi növekménye elérti a 14 százalékot. A DJIA 3,6 százalékot (422 pontot) rallyzott az elmúlt hét folyamán, és 12231 ponton zárt pénteken.

A Dow emelkedését a Bank of America, az Alcoa és a Caterpillar vezették, mindegyikük legalább tíz százalékkal került följebb. Az S&P-500 tíz szektora közül a legjobban az alapanyag és a pénzügyi teljesített, több, mint 6,9 százalékos emelkedéssel. A várakozásokat meghaladó nyereségről beszámoló Advanced Micro Devices (AMD) 26 százalékkal drágult, a Hewlett Packard pedig tíz százalékot ugrott, miután bejelentette, hogy mégsem darabolja fel személyi számítógép-üzletágát.

Európa csengesebb, a GDP jobban nő

A krízishangulat enyhült - magyarázta Nick Sargen, a Fort Washington Investment Advisors pénzügyi igazgatója. Az európai döntéshozók időt nyertek, s ugyan nem oldották meg a problémákat, az azonnali piaci kockázatot mérsékelték.

A részvénypiacoknak az is jót tett, hogy a harmadik negyedéves amerikai GDP egy éve a legnagyobb növekedést mutatott, köszönhetően a fogyasztók nagyobb költekezésének és az üzleti beruházások emelkedésének. Egy másik adat szerint a fogyasztói bizalom váratlanul emelkedett októberben, miközben kevesebb amerikai folyamodott munkanélküli segélyért a múlt héten.

Leginkább azon cégek részvényei tudtak emelkedni, amelyek a legélesebben reagálnak a gazdasági teljesítmény alakulására. Az ilyen papírok teljesítményét mutató Morgan Stanley Cyclical Index 7 százalékkal emelkedett, és augusztus 3 óta a legmagasabb értékét érte el.

A legnagyobb amerikai gumiabroncs-gyártó, a Goodyear 14 százalékkal 14,84 dollárra drágult, a klímákat előállító Ingersoll-Rand Plc pedig 16 százalékkal ment föl. A világ legnagyobb építőipari- és bányagép gyártója, a Caterpillar pedig 11 százalékkal 96,85 dollárra erősödött, miután a vártnál magasabb árbevételről és nyereségről számolt be és közölte, 2012-re is növekedéssel számol.

Egészen jók a vállalati eredmények

Az elmúlt héten az S&P-500 kosarában szereplő vállalatok közül 189 tette közzé negyedéves jelentését, és az október 11 óta megjelent beszámolók háromnegyede jobb lett a vártnál, a nyereségek átlagosan 5,8 százalékkal haladták meg a várakozásokat.

Az AMD profitja például 52 százalékkal lett jobb a vártnál és a negyedik negyedévre is jobb teljesítményre számít mint az elemzők, a fejlődő piacok élénkülő laptop-keresletére alapozva.

A Boeing 5,5 százalékkal emelkedett, miután nyeresége meghaladta a várakozásokat, s kedvező előrejelzéseket tett közzé új 787-es Dreamliner repülőjének várható értékesítésével kapcsolatban.

A harmadik negyedéves eredmények azt mutatják, hogy a a helyzet nem olyan rossz, mint ahogy a piac feltételezte - mondta Terry Morris, a National Penn Investors Trust Co. szakértője. Talán az európai híráram elcsendesedik egy kicsit és ismét a vállalati fundamentumokra tud koncentrálni a piac - tette hozzá.

Az S&P 500 pénzügyi részvényei 7 százalékkal drágultak, ami a legnagyobb mértékű emelkedés 2010 júliusa óta. A 81 pénzügyi szektorbeli cég közül 76-nak emelkedett az árfolyam. A nagyobbak közül a Morgan Stanley 13 százalékkal 19,31 dollárra ment föl péntekig. A JPMorgan Chase & Co. 9,8 százalékot ugrott, a Bank of America pedig - amely idén 45 százalékot zuhant - 14 százalékos növekménnyel zárta a hetet.

S&P-500 az elmúlt hat hónapban

Forrás: Equilor



A legnagyobb nyertesek

A legnagyobb emelkedést azonban az alapanyag-gyártók könyvelhették el, 7,9 százalékkal emelkedett ez a szektorindex, miután a kínai és a japán ipari termeléssel kapcsolatban is pozitív statisztikák láttak napvilágot. A Cliffs Natural Resources Inc., Amerika legnagyobb vasgyártója 21 százalékkal, a Freeport- McMoRan Copper & Gold Inc. pedig 17 százalékkal drágult, miután a réz árfolyama 1988 óta a legnagyobb ugrást mutatta be az elmúlt héten. A hangulatváltásból az Alcoa is profitált, a legnagyobb amerikai alumínium-gyártó részvénye 13 százalékkal 11,57 dollárra erősödött.

Tobias Levkovich, a Citigroup amerikai részvény elemzője úgy véli, az S&P-500 az év hátralévő részét is emelkedéssel tölti majd, igaz a tempó lassulni fog: várakozása szerint az index 1325 ponton zárhatja 2011-et, ami 3,1 százalékkal lenne magasabb a pénteki záróértéknél. Az értékeltségek vonzóak, az eredményvárakozások kezdenek reálisabbak lenni, miközben a hitelfeltételek kedvezőnek mondhatók. Nem gondolom, hogy egy új bikapicot látunk, de még mehetünk felfelé - mondta a Bloombergnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!