Íme az MNB közleménye az üggyel kapcsolatban:

" Károkozással vádolta meg a mai napon Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti listavezetője Matolcsy Györgyöt annak kapcsán, hogy 2011-ben a magyar kormány sikeresen elhárította az államcsődöt és megőrizte hazánk fizetőképességét.

Az elmúlt időszakban bekövetkezett államcsődök során (például a ciprusi és az argentin válság esetén) a nemzeti valuták jelentős értékvesztést szenvedtek el, az állampapírok eladhatatlanná váltak, az országok államadósságainak finanszírozása ellehetetlenült, az állampolgárokra súlyos terhek nehezedtek.

Azonban a magyarországi államcsőd elhárításával a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a kormány ezeket a folyamatokat védte ki, megakadályozva egyúttal a forint jelentős értékvesztését. Wiedermann Helga gazdasági regényében egy fikciót ír le, természetesen az NGM-et vezető miniszter nem tájékoztathatta a befektetőket arról, hogy Magyarország az IMF-hez fordul, hanem több lehetőség között ezt is, mint követhető utat jelölte meg.

Megértjük, hogy Szanyi Tibor a magyar kormány elért sikerei láttán dühöt érez, ám ettől a tények még változatlanok: az államcsőd 2011-ben történt elhárítása nyomán a magyar állampolgárok jelentős terhektől mentesültek."

További részletek hamarosan...

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!