A Fed jegyzőkönyvéből kiderült utalások, amelyek azt mutatták, hogy az amerikai központi bank döntéshozói már azon mesterkednek, hogyan tudnának szabadulni a QE3-tól, néhány feltörekvő devizának elég volt ahhoz, hogy gyengülésnek induljon, ám David Bloom, a HSBC devizapiaci stratégiákkal foglalkozó üzletágának globális igazgatója szerint van néhány, amelyik túlélheti a piacok dolláreszközökbe történő visszatérését.

A szakember a CNBC-nek úgy vélekedett, hogy a feltörekvő piacok közül Lengyelország, Magyarország, Csehország hihetetlenül jól teljesítettek, amikor ezek a piacok megégették magukat. "Ők a stabilitás bástyái az egész feltörekvőpiaci világban" - fogalmazott Bloom.

A tízéves amerikai hozamok május 22-én 2 százalék fölé emelkedtek, miután a Fed jegyzőkönyve aggodalmakat okozott a piacokon amiatt, hogy a központi bank elkezdi a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programjának csökkentését.

Nem sokkal ezt követően a feltörekvő piacok devizái esni kezdtek, amint a befektetések elkezdtek visszaáramlani az USA-ba, miután így az alapkamat emelkedése is várható lenne. A dél-afrikai rand például 6 százalékot esett egy hónap alatt a dollárral szemben, az indiai rúpia 24 százalékkal gyengült a zöldhasúval szemben három hónap alatt, a maláj ringgit 10 százalékkal gyengült három hónap alatt az amerikai devizával szemben. Eközben a vietnami dong, az orosz rubel, a mexikói peso és a brazil real szintén bezuhant a dollárral szemben idén, mielőtt árfolyamuk stabilizálódott volna.

Eközben a lengyel zloty, a magyar forint és a cseh korona relatíve érintetlen maradt, sőt néhány esetben még erősödtek is az amerikai devizával szemben. Bloom ennek okát a fizetési mérlegekben látja: más feltörekvő országokhoz képest egészségesebb a mérleg és alacsonyabb az adósság. Emiatt a szakemer szerint érdemes ezeket a devizákat venni, még annak ellenére is, hogy ezen országok jegybankjai is játszanak a kamatcsökkentés gondolatával.

A HSBC szakembere úgy véli, ezek az országok tanultak a 2008-as válságból, nagyon jó pozícióban vannak és a fizetőeszközei is hihetetlenül jól tartották magukat.

A magyar forint 2008-ban 75 százalékot esett a dollárral szemben öt hónap alatt - emlékeztet a CNBC. A portál emellett a hatalmas devizaadósságok által generált problémát is megemlíti.

Bloom szerint ebben az új gazdasági környezetben a forint és kelet-európai társai stabilak és jól tartották magukat a pénzügyi válság kirobbanása, illetve a Fed kötvényvásárlási programja visszafogásának belengetése óta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!