Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Daimler tegnapi bejelentése szerint vizsgálat indult a társaságnál az amerikai Igazságügyi Minisztérium megkeresése nyomán. Az amerikai hatóságok elsősorban a dízelmotorok károsanyag kibocsátásának mérésére kíváncsiak, miután Amerikában magánszemélyek egy csoportja próbapert indított ezzel kapcsolatban a Mercedeseket gyártó cég ellen - írja a Financial Times.

A Daimler visszautasította a kereseteket, mondván, azok alaptalanok, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy mindenben hajlandó együttműködni a hatóságokkal a vizsgálat során.

A tegnapi bejelentés csak az egyik mozzanata a Volkswagen dízelbotrányának utórezgéseiben. Tegnap a Volkswagen bejelentette, hogy az előzetes piaci pletykáknak megfelelően 480 ezer személyautó visszavásárlásában egyezett meg az amerikai hatóságokkal a dízelbotránnyal kapcsolatban. (A deal részletei még nem ismertek, de ha a ha a tulajdonos kéri, akkor a dízelbotrány előtti piaci áron megveszik tőle használt Jettáját, Golfját és A3-át.) Szintén tegnap nyomozók szállták meg a Mitsubishi és a PSA Peugeot Citroen irodáit, különböző, kibocsátási értékek mérésével kapcsolatos nyomozások miatt - írja a lap.

Szintén tegnap a brit kormány közölte, hogy szerintük számos, az Egyesült Királyságban népszerű dízel modell nitrogénoxid kibocsátási értékei valós körülmények között akár hatszorosan is meghaladják a tesztek során mértet. Hasonló, valós körülmények közötti méréseket végeztek eközben Németországban, Franciaországban, Kanadában, Dél.Koreában, Olaszországban és az Egyesült Államokban is, ezek eredményei a következő hetekben várhatók.

A Daimler eközben külső jogi tanácsadókat kért fel, hogy segédkezzenek a vizsgálat során, de közölte, következetesen utánajár az esetlegesen felmerülő rendellenességeknek és minden szükséges intézkedést megtesz ezek kiküszöbölésére.

A nyereség 32 százalékkal esett

Jelentősen, 32 százalékkal csökkent az első negyedévben a Daimler AG, a Mercedes-Benz autókat gyártó cég profitja, elsősorban az S- osztály és az E-osztályú szedánok iránti keresletnövekedés mérséklődése miatt, illetve új E-osztályú autók bevezetésével kapcsolatos költségek hatására.

A német autógyár pénteken azt közölte, hogy a március végével záródott három hónapban 1,40 milliárd euró profitot ért el az egy évvel korábbi 2,05 milliárd euróval szemben. Elemzők nagyobb, 1,6 milliárd euró nyereségre számítottak. A cég már korábban jelezte, hogy az egy évvel korábbihoz képest alacsonyabb lesz a negyedéves profitja. A cég bevétele a negyedévben 2,4 százalékkal 35,05 milliárd euróra emelkedett.

A szakértők által inkább figyelemmel követett kamat és adófizetés előtt eredmény (EBIT) 8,5 százalékkal, 2,68 milliárd euróra csökkent. A Mercedes modellek negyedéves értékesítése 13 százalékkal, 483 487-re nőtt. Magyarországon 2012-ben kezdett termelni a kecskeméti Mercedes-Benz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!