Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Warren Buffett után a jelek szerint újabb ellenséget szereztek maguknak a pénzügyi derivatívák, az azok elleni fellépés egyházi szintre emelkedett. Míg Buffett annak idején pénzügyi tömegpusztító fegyvereknek nevezte azokat, addig Ferenc pápa tegnap megjelent közleményében ketyegő időzített bombaként jellemezte őket - írja a Bloomberg.

A Vatikán tegnapi közleménye mélyreható kritikával illeti a jelenlegi globális pénzügyi rendszert, s ebben a derivatívákat, köztük a credit-default swapeket (egy adott kötvény visszafizetési kockázata ellen védő biztosítások, ezek különösen nagy szerepet játszottak a 2008-as válság elmélyülésében) különösen elítélendőnek tartja. "Ketyegő időzített bombák" - írja szó szerint a közlemény. A pápa részéről érkező szokatlan, hiszen a pénzügyi derivatívák ritkán keltik fel vallási vezetők figyelmét, ugyanakkor összhangban van Ferenc pápa világnézetével, amely meglehetősen szkeptikusan áll hozzá a szerinte zabolátlan globális kapitalizmushoz.

A CDS piaca a 2007-ben elindult válság idején olyan mértékű volt, mint az egész világ együttes GDP-je. Egy ilyen termék korlátok nélküli, ilyen mértékű elterjedése bátorította a pénzügyi kockázatvállalást és a spekulációt arra, hogy más szereplők csődbe menjenek (a CDS akkor fizet, ha a kötvény tulajdonosa becsődöl). Ez pedig etikai szempontból teljesen elfogadhatatlan - írja a Vatikán közleménye.

Sötét ügyletek a háttérben

Ferenc pápa már korábban is komoly kritikusa volt a Wall Streetnek. Már korábban felhívta a figyelmet a spekulatív pénzügyi termékek és eljárások szigorúbb szabályozásának és a pénzügyi rendszer szorosabb felügyelet alatt tartásának szükségességére. Ez utóbbi ugyanis szerinte olyan abszolút hatalommal rendelkezik, amely további válságokhoz vezethet.

A Vatikán közleménye szerint a derivatív piacoknak vannak olyan szegmensei, olyan termékei, amelyekkel kapcsolatban komoly etikai kételyek merülnek fel. Ezekkel a termékekkel a kereskedés sokszor olyan úgynevezett piacokon folyik, amelyek nem szabályoznak megfelelően, sőt a kereskedésben a csalás is jelen van, s ugyanakkor ez fontos, annak számára létfontosságú forrásokat von el az igazi gazdaságtól.

Hasonló megállapítások mondhatók el a a credit default spreadek használatáról. Az ezekkel való kereskedés ugyanis valójában fogadás arra, hogy valaki csődbe megy, s ezzel még azok is kereskednek, akiknek valójában semmi közük sincsen a hitelfelvevőhöz, de a hitelt nyújtó félhez sem. Így ezek egyáltalán nem tekinthetők a szokásos szerződéses vagy biztosítási viszonyok részének - áll az írásban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!