Az elmúlt napok meredek felpattanását követően ma reggelre ismét mélyrepülésbe váltott a bitcoin árfolyama. A tegnap még 16 400 dollár felett járó árfolyam mostanra 14 ezer dollár közelébe zuhant, de járt már a reggel folyamán ez alatt a szint alatt is.

A kommentárok szerint a lejtmenetet ezúttal a dél-koreai kormányzat megnyilatkozása váltotta ki. Bejelentésük szerint várhatóan új szabályokat vezetnek majd be az országban, amellyel szigorítani kívánják a kriptodevizák kereskedését. A piac azért érzékeny különösen a Délkelet-Ázsiából érkező hírekre, mivel Dél-Korea meglehetősen élen jár a kriptodevizákkal való kereskedésben és azok elfogadásában. A Bloomberg szerint például a világ bitcoin forgalmának ötöde bonyolódik le a dél-koreai tőzsdéken.

A tervezett új szabályok ezentúl megtiltanák a bitcoinnal és más kriptodevizákkal való kereskedést anonim számlák használatával, s lehetővé tennék a hatóságok számára, hogy azonnal leállítsanak bitcoin tőzsdéket, ha szükségesnek látják.

A CNBC szerint az ország pénzügyi felügyeletének vezetője a nap folyamán úgy nyilatkozott, hogy a bitcoin árfolyama szerinte lufi, amely ki fog durranni. A Bloomberg által megkérdezett szakértők szerint a koreai lépés azért aggasztja a befektetőket, mert emlékeztet arra, hogy a különböző hatóságok egyre erősebb kontroll alá akarják vonni a kriptodevizák forgalmát. Ugyanakkor a CNBC által megkérdezett optimistább szakértői vélemény szerint a tervezett lépések teljesen normálisnak tekinthetők, s hosszabb távon kedveznek a kriptodevizáknak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!