Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egymilliárd dollár értékben kibocsátott ötéves papír kamatfelára 260, a kétmilliárd dollár értékben kibocsátott tízévesé 287,5 bázisponttal haladja meg a hasonló futamidejű amerikai államkötvény hozamát - jelentették a hírügynökségek. Ez a délutáni adatok szerint azt jelenti, hogy az ötéves papír hozama 4,15 százalék, a tízévesé 5,56 százalék körül alakult.

A magyar állam 2013 februárjában összesen 3,25 milliárd dollár névértékű öt- és tízéves kötvény sikeres kibocsátásával tért vissza a nemzetközi tőkepiacra 21 hónap után. Akkor az ötéves papírok 4,13 százalékos hozamon, a tízévesek 5,38 százalékon keltek el. Ez utóbbi hozam 345 bázispontos felárat jelentett a tízéves amerikai kötvényhez képest.

Tavaly novemberben újabb kétmilliárd dollár értékben bocsátott ki tízéves lejáratú dollárkötvényt, ennek a hozama 5,75 százalék lett az ÁKK honlapján olvasható tájékoztató szerint. Ez 325 bázispontos felárat jelent.

Az ÁKK egyelőre nem adott hivatalos tájékoztatást a keddi kibocsátás részleteiről. Csak annyit közölt kora délután, hogy amerikai dollárban denominált kötvény kibocsátásának megszervezésére adott mandátumot négy nagybanknak, a francia BNP Paribas-nak, a német Deutsche Banknak és két amerikai pénzintézetnek, a Citibanknak és a JP Morgannek.

Borbély László András, az ÁKK általános vezérigazgató-helyettese január elején budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a magyar állam 2014-ben összesen 3,3 milliárd eurónyi (4,6 milliárd dollár) piaci alapú devizakötvény-kibocsátást tervez, és azt szeretné, ha az államadósság devizaaránya az év végéig nagyjából 38 százalékra csökkenne a január eleji 41 százalékról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!