Az energiaértékesítés visszafogott volt az elmúlt időszakban, a vállalat aktívan nem reklámozta ezt a szolgáltatását, de a társaság továbbra is fent kívánja tartani a jelenlétét a verseny és az egyetemes szegmensben is. A vállalat szeretné megismerni a kormány elképzelését erről a területéről. A menedzsment továbbra is visszafogott az idei árbevétel alakulásával kapcsolatban - írja a portfolio.hu.

A frekvenciaaukció részletei egyelőre még nem ismertek, de két dolgot lehet látni. Az egyik, hogy a második forduló nagy valószínűséggel a választások előtt lezajlik, megvásárlásra és a kifizetésre is sor kerülhet az idei negyedik vagy a jövő évi első negyedévben. A másik, hogy 150 milliárd forint körüli költségvetési "elvárás" van a frekvencia díj tekintetében, de a feltételek még nem ismertek.

A negyedév számai nem csak a frekvenciákért fizetett díjat, tartalmazzák, de a jövőbeni éves frekvencia díjak jelenértékének aktiválása is megtörtént, így a harmadik negyedévben a CAPEX költségek jelentősen nőttek, ez pedig azt is jelenti, hogy a következő negyedévekben ezek a tételek már nem fognak látszani.

A frekvenciák kifizetése októberben történt meg, tehát a 42 százalék feletti eladósodottságban még nincsenek benne ezek a számok, ráadásul a frekvenciahosszabbításokkal kapcsolatban is lesz még frekvenciakifizetés, ez alapján rövid távon nem fog javulni a társaság eladósodottsága.

Az első 9 hónap alapján látszik, hogy nem alakul kedvezően a társaság cash flow-ja, de továbbra is fókusz az, hogy a vállalat növelje a készpénztermelő képességét. Az első 9 hónap számai nem tartalmazzák a 38 milliárd forintnyi egyszeri frekvenciahosszabbítási díjat, amelyet a társaság októberben fizetett be, ezt majd a negyedik negyedéves számok tartalmazzák.

A vállalat folyamatosan akvirál, elsősorban hazai kábelszolgáltatók felvásárlásában érdekelt az MTel. A TV-piaci jelenlét erősítése fontos cél, bár a szabályozói környezet ebből a szempontból nem feltétlenül támogató. A Deutsche Telekom vizsgálja a Telekom Slovenia megvásárlásának lehetőségét, a tranzakció úgy is létre jöhet, hogy a Deutsche Telekom akvirál, de úgy is, hogy valamelyik leányvállalaton keresztül vásárolnak.

A vállalat a frekvenciatender második fordulójának eredményét követően vagy az éves számok megjelenése után jelezheti előre pontosabban az idei eredmény után fizetendő osztalék mértékét, a 2 esemény közül az első lehet meg hamarabb, így jó esély van arra, hogy akár már idén pontosabbat tudjunk a Magyar Telekom osztalékáról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!