A feltörekvő kötvény- és részvénypiacokon zajló tőkekivonás miatt az elmúlt években rendre kétszámjegyű hozamot elérő hazai részvénypiac elvesztette lendületét. A törökországi helyzet fokozódásával az elkerülő befektetői hangulat is folytatódhat rövid távon, 3 hónapon túl nézve azonban a gazdaság növekedése és a vállalati szektor kedvező kilátásai ismét felfelé húzhatják a jelenleg olcsónak tekinthető hazai tőzsdét - írja elemzésében a K&H.

Idén nagyon megtört a lendület a hazai tőzsdén, miután három éven át meredeken emelkedett: 2015-ben 43,8 százalékos, 2016-ban 33,8, míg tavaly 23 százalékos árfolyamnövekedés is a legjobban teljesítő befektetési eszközzé tette a magyar részvénypiacot. Idén viszont év eleje óta közel 10 százalékot esett a BUX, alulteljesítve ezzel más feltörekvő részvénypiacokat is.

"Jelenleg egyértelműen az elkerülő befektetői hangulat és a tőkekivonás jellemző a feltörekvő kötvény- és részvénypiacokra, amit tovább erősítenek a Törökországgal kapcsolatos problémák. Ezen túlmenően azonban hazai szinten komoly, fundamentális okát nem látni az árfolyamcsökkenésnek, hiszen az első negyedéves növekedési adatok is kedvezőek voltak, és az eddig látott vállalati gyorsjelentések is a várakozások közelében alakultak" - kommentálta a helyzetet Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Viszont érdemes a befektetőknek figyelni a török helyzetet. Ott várhatóan tovább romlik a piaci környezet Recep Tayyip Erdogan elnök választása után, mivel még a jegybank döntéseibe is bele akar avatkozni. Ez magával ránthatja a többi feltörekvő piacot, így a hazai eszközöket is. Rövid távon tehát a negatív hangulat lehet jellemőz.

De 3 hónapon túlra tekintve azonban már erősebb hatást fejthetnek ki a cégek fundamentumai, miközben a hazai gazdaság a második negyedévben is kedvező növekedést produkálhat, így a BUX újra felfelé veheti az irányt. Ezt erősíti az is, hogy év végére magasabb P/E értékeltséget várnak az elemzők, hiszen az alacsony árfolyamokat látva hamar visszatérhetnek a befektetők - és ezzel az árfolyamemelkedés is" - részletezte a várható forgatókönyvet a befektetési szakember.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!