Régen volt ennyire jó éve a feltörekvő piaci részvénybefektetőknek, mint az idei. A legnagyobb feltörekvő piaci részvények árfolyam-változását lekövető MSCI Emerging Markets Index az év eleje óta 33 százalékkal emelkedett, ennek ellenére a nagyobb befektetési bankok és alapkezelők szakértői szerint egyelőre nem érdemes realizálni az elért profitot, mivel 2018 is két számjegyű növekedést hozhat ezeken a piacokon. Ennek oka, hogy a feltörekvő országok gazdaságai várhatóan jövőre is jól fognak teljesíteni - írja összefoglalójában a Bloomberg.

A Goldman Sachs, az Ashmore Group és a T. Rowe Price Group elemzői szerint a növekedés fundamentálisan megalapozott, és bőven indokolható ezen cégek profitbővülésével. A JPMorgan és a BNP Paribas pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy az emelkedés ellenére a részvények árazása még mindig nem tekinthető kiemelkedően magasnak.

Az erős felfelé mozgás várhatóan folytatódik, hiszen ezen gazdaságok növekedési ciklusa még csak most veszi kezdetét - mondta Edward Evans, az 59 milliárd dollárt kezelő Ashmore Group portfólió menedzsere. Ő az általa kezelt portfóliókban elsősorban a kínai piacot súlyozza felül, kedvencei a banki és az elektronikus kereskedelemben érintet részvények. Brazília is ígéretes a piac véleménye szerint, itt az energetikai és a bányászati cégek papírjait kedveli.

Evans rámutatott, a feltörekvő piacok idei jó teljesítménye több tényező együttállásának volt köszönhető. A befektetők kockázatvállalási hajlandósága magas volt, a nagy jegybankok monetáris politikájával kapcsolatos várakozásokban nem voltak nagy változások, s eközben a technológiai szektor is jól teljesített. Ez a kedvező környezet jövőre is fennmaradhat, s nem lesznek olyan hullámvasutak, mint 2015-ben és 2016-ban, amikor a nagy jegybankok várható szigorításával és a kínai gazdaság fékeződésével kapcsolatos aggodalmak komoly ingadozásokat hoztak a feltörekvő piacokon.

Kép: A feltörekvő piacok teljesítménye

Meg kell jegyezni, hogy az idei jó szereplésben szerepet játszott a korábbi rossz teljesítmény is, az MSCI Emerging Markets Index 2015 áprilisa és tavaly év vége között közel 30 százalékkal esett a már említett okok miatt.

És a politikai kockázatok?

A szakértő úgy vélte, a helyi politikai események sem fognak komolyabb felfordulást okozni a piacokon. Ezzel szembemegy a Citigroup elemzőinek véleményével. Ők egy nemrég publikált elemzésükben arra hívták fel a figyelmet, hogy a feltörekvő országokban kialakuló gazdasági, pénzügyi válságok kirobbanása és az adott ország politikai választásai között komoly összefüggés mutatható ki. Felhívták a figyelmet, hogy a feltörekvő piaci indexekben nagyon magas azon országok súlya, ahol a következő 12 hónapban választásokat tartanak, s szerintük a befektetők nincsenek felkészülve az ezzel járó kockázatokra.

Az optimisták szerint a további emelkedést hajthatja, hogy a feltörekvő gazdaságok jövő évi átlagos növekedési üteme 2,5 százalékponttal, 2019-ben pedig 3 százalékponttal meghaladja majd a fejlett országokét. Ez pozitív hatással lesz ezen országok cégeinek profitjára is, ami segítheti az amúgy már nem túl olcsó részvények további áremelkedését.

Pont ez utóbbi az, ami egy kicsit aggaszthatja a befektetőket. Hiába emelkedtek ugyanis az indexben szereplő cégek idei eredményére vonatkozó várakozások, az árfolyam-emelkedés ennél is nagyobb mértékű volt. Így az index átlagos árfolyam/nyereség hányadosa (P/E) most 14,1 - év elején még csak 13,5 volt - s ez jóval magasabb a 11,6-os historikus átlagnál.

A Goldman Sachs elemzése szerint ugyanakkor az árazás önmagában nem magyarázza meg, hogy az adott piac felfelé, vagy lefelé fog menni, sokkal inkább szerepet játszik ebben a várható profitok növekedésének a mértéke. Ebből a szempontból pedig a befektetési bank szerint különösen ígéretesnek tűnik Brazília, Oroszország, Dél-Afrika, India és Indonézia.

A JPMorgan stratégái eközben úgy vélik, a jelenleg 1140 pont körül tartózkodó MSCI Emerging Markets Index jövőre elérheti az 1300 pontot is, ez 14 százalékos emelkedésnek felelne meg. A BNP Paribas Asset Management kicsit későn szállt fel a vonatra, most novemberben vettek fel vételi pozíciókat ezeken a piacokon. Ők úgy vélik, ezt az indokolhatja, hogy a feltörekvő országok részvényei még mindig jóval olcsóbbak árazásukat tekintve, mint az amerikaiak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!