A várt 17,2 milliárd forintnál jóval magasabb, közel 26,7 milliárd forintnyi konszolidált, adózott eredményt ért el az OTP-csoport a negyedik negyedik negyedévben a ma hajnalban megjelent gyorsjelentés szerint. Az elemzői várakozásoktól való jelentős eltérést az indokolhatta, hogy a bank meglepetésre ezúttal 10 milliárd forintot meghaladó pozitív tételt szerepeltetett a korrekciós tételei között (ez az elmúlt negyedévekben jellemzően negatív volt, 2014-ben például a devizahiteles elszámolás miatt 220 milliárdos veszteséget tartalmazott).

A jelentés szerint a Visa Inc., valamint a Visa Europe Limited 2015. november 2-án megállapodást kötött a Visa Europe - európai bankok tulajdonában lévő - tulajdoni hányadának értékesítéséről a Visa Inc. részére. A vételár megfizetésének módja készpénz és korlátozottan forgalomképes Visa Inc. C típusú elsőbbségi részvények átadása formájában történik a tranzakció zárásakor. A Visa tájékoztatása szerint az OTP részesedéséért várható vételár készpénz komponense mintegy 34 millió euró (mintegy 10,5 milliárd forint), a bank ezt értékelte fel. ( Ez a bevétel még nem jelent meg a negyedik negyedéves számokban, ez 2016-ban várható.)

A korrekciós tételek nélkül számolt eredmény a negyedévben halványan elmaradt az elemzők által előzetesen becsült 18 milliárd forinttól, 16,6 milliárd forint lett az év utolsó három hónapjában.

Az OTP az év egészét nézve összesen 63,1 milliárd adózás utáni eredményt ért el, ami jelentős javulás az egy évvel korábbi 102 milliárd forintos veszteséghez képest. A korrekciós tételeket nem számolva 120 milliárd forint lett a profit, ez 2 százalékkal magasabb a 2014-es 118 milliárd forintnál.

Az éves konszolidált korrigált adózott eredményben az egyedi teljesítmények terén a jelentés szerint megismétlődött a már 2014-ben is látható átrendeződés. E szerint ezúttal is a csoport magyarországi tevékenységét fedő OTP Core és a bolgár DSK Bank hozta a profit jelentős részét (123,4 milliárd és 52,5 milliárd forintot). A többi kelet-közép-európai leánybank - Szerbiát leszámítva - szintén nyereséget ért el, összességében 5,9 milliárd forinttal javították a csoport eredményét. Ezzel szemben az ukrán és orosz leánybank 40,3, illetve 15,1 milliárd forintos korrigált veszteséget realizált, együttes értékük némileg elmaradt a 2014. évben elszenvedett negatív eredménytől. 2015-től a jogilag az orosz leánybank részeként működő online bank, a Touch Bank eredménye elkülönülten kerül bemutatásra az OTP Bank Oroszország teljesítményétől; az orosz online bank 2015-ben 4,8 milliárd forintos veszteséget realizált - áll a jelentésben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!