A cég szerint a Tőzsdei Egyéni Befejtetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) állításával ellentétben, a társaság alapszabályának 9. pontjában rögzített rendelkezések, továbbá a Polgári törvénykönyvben (Ptk.). foglaltak alapján hívta össze részvényeseit. Az Opimus akkor járt volna el jogellenesen, ha olyan részvényes részvételét biztosítja, aki az alapszabályban rögzített feltételeket nem teljesítette.

Közleménye szerint az nyrt. mindenkor a hatályos jogszabályoknak megfelelően működik, így 2017-es rendes közgyűlését is a Ptk.-ban, valamint az alapszabálya 9. pontjában foglalt rendelkezéseknek megfelelően hívta össze. A meghívót a közgyűlés tervezett időpontját megelőző 30 nappal korábban - március 20-án - a tőzsdén is közzétette. A meghívóban részletesen felhívta a részvényesek figyelmét a közgyűlésen való részvétel feltételeire és kellő időt biztosított a részvételi szándék bejelentésére. A meghívó közzététele és a május 2-án megtartott megismételt közgyűlés időpontja között a Tebész képviselője a közgyűlésen történő részvételének szándékát nem jelezte.

A törvény szerint a nyilvánosan működő részvénytársaságok esetében az aktuálisan szavazati joggal rendelkező résztulajdonosok azonosítása kétféleképpen történhet: a Keler Zrt.-től beszerzett részvényesi megfeleltetéssel, vagy a részvénytulajdonosok által a társaságnak átadott tulajdonosi igazolással. A törvény értelmében a társaság dönthet, hogy az igazolás melyik módját választja. Az nyrt. tulajdonosi igazolást kért a közgyűlési részvételhez, és ezt kellő időben, a meghívóban a részvényesek tudomására hozta.

A Tebész tulajdonosi igazolást nem bocsátott rendelkezésre, részvénykönyvi bejegyzését nem kérte, ezért képviselőjének nem volt lehetősége, hogy a közgyűlésen részt vegyen. Az Opimus Group akkor járt volna el jogellenesen, ha a meghívóban közzétett alapszabályi rendelkezésekkel ellentétesen kivételt tesz a részvényesek között, és olyan részvényes részvételét biztosítja, aki az alapszabályban rögzített feltételeket nem teljesítette.

Az alapszabályt kizárólag a közgyűlés jogosult módosítani, amelyre a Tebész a rendelkezésére álló határidőben nem tett indítványt. Az Opimus cáfolja és visszautasítja a Tebész valótlan állításait, amellyel tendenciózusan próbálja lejáratni a társaságot - közölte a cég.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!