Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató, a magyar államadósság-törlesztés leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a késői londoni kereskedésben 320 bázispont környékén mozgott a 310 bázispontos előző esti záró után.

Február során 290-305 bázispont közötti magyar CDS-középárfolyamokat mértek Londonban az irányadó ötéves szuverén devizakötvény-lejáratra, majd a héten - a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új elnökének kilétéről szóló pénteki bejelentés közeledtével - 310 bázispont környékére emelkedett a magyar devizakötvény-kötelezettségek CDS-kontraktusainak árazása. Erről a szintről emelkedett tovább a pénteki kereskedés végére a magyar szuverén CDS-árfolyam.

Orbán Viktor miniszterelnök előzőleg bejelentette, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert jelöli az MNB élére.

A péntekre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most hozzávetőleg 320 ezer euró éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, tízezer euróval drágábban, mint egy nappal korábban.

A tavalyi év elején azonban még 750 bázispont feletti magyar CDS-árfolyamrekordokat mértek Londonban, így a 2012 első heteiben felszámított díjszabásoknál a jelenlegi drágulással együtt is mintegy 430 ezer euróval alacsonyabb most a magyar CDS-tranzakciók középárfolyama a londoni piacon.

A CDS-árazás jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási szerződések vonatkoznak.

A CMA számítási modellje alapján - amely nincs egyenes korrelációban az aktuális CDS-árfolyammal - a piac jelenleg 19,8 százalékos halmozott valószínűséggel árazza egy "törlesztésleállási esemény" öt éven belüli bekövetkeztét Magyarország mint szuverén adós esetében. A piac ezen a mércén biztonságosabb adósnak tartja Magyarországot több euróövezeti tagállamnál. A CMA számításai szerint Portugália esetében a CDS-piaci szereplők jelenleg 29,6 százalékos halmozott törlesztésleállási esélyt áraznak ötévi távlatra. Ez a halmozott kockázat Spanyolország esetében 21,2, Olaszország esetében pedig 22,1 százalék körüli a CMA modellje alapján.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!