Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 923,31 pontos, 2,27 százalékos csökkenéssel, 39 747,13 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma az átlagosnál magasabb, 14 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

A borús tőzsdei hangulatban a BUX nagy mínuszban zárt, mind a négy blue chip ára jelentősen csökkent. Nyugat-Európában is nagyon rossz a hangulat, a német DAX index 3 százalék feletti mínuszban jár, ami több mint kétéves mélypont - mondta Imrei János, az OTP Treasury üzletkötője az M1-en.

A vezető ázsiai börzék gyengüléssel zártak csütörtökön arra a bejelentésre, hogy amerikai kérésre Kanadában letartóztatták a Huawei Technologies kínai mobil távközlési berendezéseket gyártó cég globális pénzügyi igazgatóját. Az amerikai piacokon is eséssel indult a csütörtöki kereskedés az előző napi 3-4 százalékos csökkenés után. A befektetői hangulat romlását a világgazdasági lassulástól való félelmeknek, valamint az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek javulásával szemben felmerült kételyeknek tulajdonítják értékpapír-piaci elemzők. Az olajár nagy csökkenése is hozzájárult az értékpapír-piaci árfolyamvesztéshez.

A Mol árfolyama 28 forinttal, 0,89 százalékkal 3116 forintra csökkent, 3,4 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 370 forinttal, 3,12 százalékkal 11 480 forintra esett, forgalmuk 5,6 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 7,50 forinttal, 1,66 százalékkal 444,50 forintra gyengült, forgalma 1 milliárd forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 200 forinttal, 3,48 százalékkal 5540 forintra csökkent, forgalmuk 2,2 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3797,91 ponton zárt csütörtökön, ez 41,03 pontos, 1,07 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Kétéves mélypontra zuhantak a főbb nyugat-európai indexek

Kétéves mélypontra zuhantak a főbb nyugat-európai tőzsdék irányadó mutatói csütörtökön a gazdasági növekedés lassulása, az olajárak csökkenése és az amerikai-kínai feszültségek újabb fellángolása miatti aggodalmak felerősödésének következtében - írta az MTI.

A londoni FTSE-100 mutató 3,18 százalékos, a frankfurti DAX-index 3,44 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 3,31 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 és az FTSE Eurofirst 300 index egyaránt 3,31 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 3,33 százalékkal esett. Az indexeket a technológiai vállalatok, a bankok és az autógyártók árfolyamának meredek csökkenése húzta lefelé.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 2,68 százalékos, az S&P 500-as index 2,51 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,93 százalékos mínuszban állt.

Kanadában még szombaton tartóztatták le a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, Meng Van-csout, a kínai távközlési óriásvállalat alapítójának lányát, de a kanadai sajtó csak szerdán számolt be erről. Sajtóértesülések szerint a kényszerintézkedés az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével hozható összefüggésbe.

Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök éppen szombaton tárgyalt és állapodott meg abban, hogy 90 napra tűzszünetet kötnek a hónapok óta dúló kereskedelmi háborúban, és ez idő alatt megpróbálnak átfogó megállapodásra jutni. Meng Van-csou letartóztatása azonban veszélybe sodorhatja az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokat, ráadásul sokan attól is tartanak, hogy az ügy miatt Peking megtorló intézkedésekkel sújthatja a Kínában működő amerikai vállalatokat.

Az ázsiai tőzsdéket is a mélybe taszította az aggodalom, elsősorban a technológiai cégek szenvedték meg a történteket. A Huawei kínai szektortársai közül a ZTE árfolyama közel 6 százalékkal csökkent Hongkongban, a Tencent vagy éppen a Sunny Optical, a Huawei egyik beszállítója 5 százalékot veszített értékéből. Sanghajban a Wingtech Technology a 10 százalékos napi limittel zuhant, a Raisecom Technology pedig 4 százalékot esett.

A kockázatvállalási hangulatot pedig csak tovább rontották az amerikai recessziós kockázatok miatti aggodalmak, amelyek tovább erősödtek, mert a kétéves amerikai államkötvények hozama (2,778 százalék) továbbra is meghaladja az ötévesekét (2,763 százalék). Elemzők a válság közeledésének egyik megbízható előjelének tekintik azt, amikor a rövidebb lejáratú papírok hozama nagyobb mint a hosszabb lejáratúaké.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A februári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 3,57 százalékos mínuszban, 59,36 dolláron, a januári WTI pedig 3,88 százalékos nyereségben, 50,84 dolláron forgott. Napi mélypontján a Brent 58,42 dolláron, a WTI-t pedig 50,11 dolláron jegyezték.

Sajtóértesülések szerint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) tagállamainak szakminiszterei megállapodtak a kitermelés korlátozásáról a Bécsben folyó szokásos féléves tanácskozáson, de részleteket csak azután közölnek, hogy az olajkartellen kívüli szövetségeseikkel, köztük Oroszországgal is dűlőre jutnak. Az olajárak azért indultak meredek csökkenésnek, mert a szaúd-arábiai olajügyi miniszter azt mondta, hogy a kitermelés napi egymillió hordós korlátozása elégségesnek tűnik a piac stabilizálásához, elemzők azonban nagyobb, napi egymillió és 1,3 millió hordó közötti értéket várnak - írta az MTI.

Egy euróért 1,1368 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,21 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!