Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 1,17 százalékkal, 2827,80 pontra, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 1,84 százalékkal, 85847,94 pontra zuhant. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 0,90 százalékos mínuszban, 3564,68 ponton zárt.

Pénteken, a sárkányhajó-fesztivál ünnepének alkalmából, zárva tartanak a kínai pénz- és tőkepiacok. Nem lesz kereskedés Hongkongban sem.

Csütörtökön rontotta a hangulatot, hogy elemzők az export meredek csökkenésére számítanak májusban a magasabb amerikai vámok következményeként, de az importban is visszaesés várható a belső kereslet gyengülésének újabb jeleként. A tényadatokat hétfőn közlik.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a kereskedelmi feszültségek miatt felerősödött bizonytalanságokra hivatkozva 6,3 százalékról 6,2 százalékra rontotta a kínai gazdaság növekedésének idén várható ütemét, és úgy vélte, hogy további monetáris és fiskális lazításra lesz szükség, ha az amerikai-kínai kereskedelmi háború eszkalálódik.

A jüan is gyengült az amerikai dollárral szemben csütörtökön a vállalatok keresletének növekedése miatt, és már a második hetet zárja gyengébb szinten.

A központi bank 0,06 százalékkal gyengébb szinten, 6,8945 jüan/dollárban határozta meg a középárfolyamot. A Kínán belüli (onshore) devizapiacon az azonnali jegyzésben 6,9111 jüanon nyitott a dollár, zárás körül pedig már 6,9143 jüanon jegyezték az amerikai devizát.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 0,10 százalékos pluszban, 26 923 ponton fejezte be a kereskedést. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,01 százalékkal, 20 774,04 pontra csökkent, míg az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,39 százalékkal, 6383 pontra nőtt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,82 pontos emelkedéssel, 41 074,44 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest enyhén erősödött. A vezető európai indexek is zöldben álltak csütörtökön nyitás után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!