A vezető amerikai indexek közül a DJIA 355 pontos mínusszal 2,2 százalékos veszteségben, azaz 20 havi mélyponton állt. Az S&P 500 2,2 százalékkal 2014 áprilisa óta nem látott szintre esett, míg a Nasdaq 2,7 százalékos veszteségben állt, ami 119 ponttal alacsonyabb szint, mint a pénteki záró.

A MarketWatch szerint főleg a technológiai index húzza a tőzsdéket lefelé, de az eladási hullámban benne van a globális növekedés miatti aggodalom és az olajár folytatódó esése. Utóbbi hétfőn 30 dollár alatt is járt.

Az S&P 500-ban az energiaszektor volt a legrosszabban teljesítő, az olajár alakulását látva nem meglepő módon. A második legrosszabban teljesítő ágazat a pénzügyi szektor volt 2,5 százalékos mínusszal. Az ultraalacsony kamatok és az emelkedő kamatfelárak ugyanis felélesztették az aggodalmakat a banki mérlegek iránt. A Goldman Sachs például 5,6, a Visa 6,7 százalékkal zuhant.

A technológiai részvények közül az úgynevezett FANG-részvények (Facebook-Amazon-Netflix-Google) esése is folytatódott. A Facebook részvények hétfő reggel 2,3 százalékos mínuszban is álltak, ami kelet-európai idő szerint délutánra közel 5 százalékos veszteségre nőtt.

A Twitter történelmi mélypontján is járt, ami 4,8 százalékos veszteséget jelent, ez délutánra 3,2 százalék körüli mínuszra mérséklődött. Az Alphabet (korábban Google) 1,2 százalékos esésből csúszott 2,5 százalékos mínuszra, míg a Netflix 0,6 százalékról esett tovább 1,5 százalékra.

Befektetők a biztonságosabbnak gondolt állampapírokba és az aranyba menekülnek, a nemesfém árfolyama több mint 3,2 százalékkal ugrott meg, unciánként 1195 dollárnál járt a jegyzés kedd délután. Az amerikai 10 éves kötvények hozama eközben 12 havi mélypontra, 4,5 százalékra estek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!