Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részvénypiac reakciója nagyon sokban emlékeztet arra, mint ami az 1987-es összeomlás idején zajlott - mondta Ralph Acampora, a technikai elemzés keresztapájának is nevezett szakember a Marketwatchnak adott interjújában. Szerinte a részvénypiac jelenleg nagyon rossz állapotban van, sokkal rosszabban annál, mint amit az átlagos befektetők feltételeznek.

Az S&P 500-as amerikai részvényindex szeptember második felében elért 2940 pontos, történelmi rekordnak számító csúcsáról október végére 2604 pontra esett, s innen fordult az elmúlt napokban. A 8 százalékos esésénél komolyabb lejtmenetet mutatott be a technológiai részvényeket nagyobb súllyal tartalmazó Nasdaq Composite index, az ebben lejátszódó esés mértéke meghaladta a 10 százalékot is, amit a tőzsdei zsargon korrekciónak nevez (a 20 százalékot meghaladó áresést szokás medvepiacnak hívni).

A technikai elemzés szemszögéből vizsgálva a mostani áresés sokkal nagyobb rombolás végzett a piacon, mint amit az emberek gondolnak. Acampora úgy véli, hogy az internetes részvények, elsősorban a befektetők kedvencének számító FAANG részvények (Facebook, Apple, Amazon, Netflix és Google) rossz szereplése különösen aggasztó, hiszen eddig ezek vitték hátukon az emelkedést. Most innen is egyértelmű jelzés érkezett arra, hogy a legmakacsabb emelkedő trend is megfordulhat a részvénypiacon. Az elmúlt hónapokban az öt részvényből négy - az Apple kivételével - áresése meghaladta a 20 százalékot korábban elért csúcsához képest.

Nagyon, nagyon sokáig voltam optimista a piaccal kapcsolatban, s mint sokan mások, én is vártam egy egészséges korrekcióra. Azonban ez most más, az összes eddigi húzórészvény összeomlott. Most már úgy vélem, a teljes részvénypiaci trend átmehet egy medvepiacba, s a piac jelenlegi dinamikája baljósan hasonló ahhoz, mint ami az 1987-es krach idején megfigyelhető volt, amikor a Dow Jones Industrail Index egy nap leforgása alatt 22 százalékot zuhant. Őszintén szólva nem hiszem, hogy láttuk volna már a piac középtávú mélypontját. Ahhoz, hogy ezt a rombolás kiheverje a tőzsde, legalább 2019 első negyedévéig várni kell - mondta Acampora.

A cikk szerint ugyanakkor nem Acampora pesszimista megközelítése az uralkodó álláspont jelenleg az elemzők részéről a részvénypiacon. A többség a mostani áresést úgy fogja fel, hogy a megnövekedett volatilitás természetese kísérő jelensége annak, hogy a Fed egyre inkább növeli a kamatokat az Egyesült Államokban, s ez a befektetőket arra kényszeríti, hogy a növekvő finanszírozási költségek miatt átértékeljék a részvényeket, illetve az egyes szektorokat.

Egy másik híres technikai elemző, Tom McClellan szerint például a mostani esés inkább magyarázható szezonális okokkal az amerikai részvénypiacon, s nem jelzi a 10 éve tartó bikapiac végét. Ő úgy véli, a részvények a mostani eséssel túladottá váltak és fenntartja optimista álláspontját a tőzsde kilátásaival kapcsolatban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!