Az ősz elejére vélhetően lezajlik Mészáros Lőrinc tőzsdei cégének, az Opus Nyrt.-nek egy komoly feltöltése. Hat társaság egyes részesedései kerülnek a vállalatba, ezzel drasztikusan megemelkedik az Opus piaci értéke, ám erről az árfolyam ezidáig tudomást sem vett - kezdi cikkét a Zoom.hu, amely végigvette, hogy milyen változásokkal is jár majd az apportálási sorozat.

A volt felcsúti polgármester és családja jelentős tulajdoni hányadot birtokol a cégben, így februárban bejelentették, hogy több a tulajdonukban lévő céget bevisznek az Opus nevű tőzsdei cég alá. Ez a hat a következő:

 

  • Mészáros és Mészáros Kft. 51 százalékos üzletrésze, a
  • R-Kord Építőipari Kft. 51 százalékos üzletrésze, a
  • Visonta Projekt Kft. 51 százalékos üzletrész, a
  • Kall Ingredients Kft. további 24 százalékos üzletrésze, a
  • Geosol Kft. 51 százalékos üzletrésze és a
  • Mátrai Erőmű Zrt. 20 százalékos üzletrésze

Akkor azt ígérték, hogy a konszolidáció az ígért június végi határidőig nem fejeződött be teljesen. A Kall Ingredients már kizárólagos Opus tulajdonba kerüléséről szóló augusztus elejei közlemény arról ír, hogy a folyamat augusztus végén zárul. Nemcsak a teljesítési idő változott: a közleményben februárban azt állították, a tőke 75 milliárd forintra emelkedik az Opusban, de a hónap elején már 100 milliárd forintos értéket jeleztek. Viszont ez egyáltalán nem biztos, hogy csak ennyi lesz: a Zoom.hu szerint inkább 200 milliárdhoz közelíthet az érték. (Érdekesség, hogy már februárban 200-300 milliárd forint közzé becsülték Mészáros Lőrinc tőzsdei cégekben lévő vagyonát, ami most akár meg is kétszereződhet.)

 

A portál a cikkben kitér rá, hogy az említett folyamatról szóló bejelentés előtt 610 forint környékén mozgott. Jelenleg pedig 585-590 forint között ingadozik a jegyzés. Úgy tetszik, mintha a piac teljes egészében figyelmen kívül hagyta volna az Opus nagyívű terveit és "csapatmozdulatait".

A Mészáros-cégeknek tavaly jó évük volt: a Mészáros és Mészáros Kft. forgalma 9,2 milliárd forintról nőtt 19 milliárdra, míg az R-Kordé pedig 17 milliárd után 36,4 milliárdos árbevételt ért el. Utóbbi vállalkozás esetében a saját tőke 4,6 milliárdról 8,5 milliárdra ugrott, előbbié pedig 3,7 milliárdról 5,8 milliárdra kúszott fel. Idén pedig vélhetően továbbjavul a bevételük, mert a közbeszerzéseken az idén is jól szerepelnek, például az R-Kord részt vesz a dél-balatoni vasútvonal 70 milliárd forint összértékű fejlesztésében.

Viszont a tőzsdei bevonás furcsa mellékhatása lesz, hogy a cégek működéséről sokkal több információt kell nyilvánosságra hozni a tőkepiaci törvény és a Pénzügyminisztérium kapcsolódó rendelete értelmében. Például be kell számolniuk arról, ha a leányvállalatok jelentős megbízást kapnak, vagy bezárják egy érdekeltségükbe tartozó céget, de azt sem titkolhatják el, ha új területen jelennek meg, vagy akárcsak megváltozik a tevékenységi körük, valamint bizonyos pénzügyi műveletekről is be kell számolniuk, hisz a befektetők számára fontos lehet a részvényekvásárlása, -eladása miatt.

A pénzügyi műveletek végére, az Opus-részvények birtokában valószínűleg jóval 320 milliárd forint fölé emelkedhet Mészáros Lőrinc vagyona, amit a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018 listája szerint csak 280 milliárd forintja volt, míg az OTP elnök-vezérigazgatójának, Csányi Sándornak épp 320 milliárd forintja. A vezetést így a felcsúti sikerember veheti át, ezzel a leggazdagabb magyar lehet.

A fotó forrása: MTI Fotó/Földi Imre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!