Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eszerint a Konzum - tőzsdén kívüli ügylet keretében - megszerezte az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. alaptőkéjének 24,51 százalékát megtestesítő, 9 755 567 darab, egyenként 100 forint névértékű törzsrészvényét, míg a Konzum magántőketársasága, a Konzum PE szintén az Appeninn alaptőkéjének 24,51 százalékát (9 755 567 darab) megtestesítő törzsrészvényt vásárolt. Így a Konzum 49,02 százalékos részesedést szerzett az ingatlancégben.

A megállapodások alapján a részvények átlagára 228,9 forint, így a Konzum összesen 4,466 milliárd forintot fizetett az Appeninn 49,02 százalékáért. A vételár közel 28 százalékkal alacsonyabb, mint a tegnapi záróár.

Így az eladás nyomán a Lehn Consulting AG tulajdonában lévő Appeninn törzsrészvények mennyisége augusztus 24-án 6,12 millió darabra, cégbeli részesedésének mértéke pedig 15,38 százalékra csökkent 225 forintos átlagáron.

A Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt., valamint a Konzum PE Magántőkealap együttesen 49,02 százalékos, meghatározó befolyást szerez az Appeninn Holding Nyrt.-ben. A felvásárlásban összehangoltan eljáró társaságok a tőkepiaci törvény által előírt határidőn belül kötelező nyilvános vételi ajánlatot is tesznek az Appeninn részvényesei számára - közölte a Konzum. A megállapodás értelmében a két cég egyenlő arányban, 24,51 - 24,51 százalékos tulajdont szerez az elsősorban irodaházakat, ipari és logisztikai ingatlanokat tulajdonló, illetve üzemeltető Appeninnben.

A tőkepiaci törvény értelmében a felvásárlásban összehangoltan eljáró felek az ingatlanbefektetési holding részvényesei számára 15 napon belül kötelező nyilvános vételi ajánlatot tesznek, a társaság részvényeinek 180 napos, súlyozott átlagárán.

A Konzum befektetőként határozott tervekkel érkeznek az Appeninn Holdinghoz. A vállalatot a részvényesek támogatásával szabályozott ingatlanbefektetési társasággá kívánjuk alakítani, hogy ott összpontosítsuk jövőbeli ingatlanbefektetéseinket - mondta Jászai Gellért, elnök-vezérigazgatója

A 2009 végén alapított Appeninn Magyarország egyik legdinamikusabban növekvő ingatlanbefektetési társasága, részvényeit 2010-ben vezették be a tőzsdére. A vállalat tulajdonában és üzemeltetésében lévő, összesen 65 ezer négyzetméter alapterületű ingatlanok eszközértéke meghaladja a 22 milliárd forintot.

A tegnapi bejelentés szerint a BÉT prémium kategóriájában jegyzett Appeninn Nyrt. ingatlan-bérbeadásból származó bevétele 2017 első félévében 21 százalékkal 2,6 millió euróra nőtt. Az ingatlanbefektetési társaság adózott eredménye 37 ezer eurós veszteséget mutat, mivel az ingatlanok értékelése során az óvatosság elve miatt 1 millió eurós leértékelésből származó veszteséget számolt el a társaság a félév végén.

Az Appeninnt is elérte idén a kispapír-őrület. A Napi.hu júniusi tőzsdei konferenciáján kiderült, hogy az Appeninn Holding is fontolgatja a szabályozott ingatlantársasággá (szit) alakulást. A szitnek több előnye van: mentes a helyi adó és a társasági adó alól, és ha ingatlant szerez, csak feleakkora illetéket fizet. A befektetők szemében külön vonzerő, hogy az azonos feltételek mellett értelemszerűen nagyobb nyeresége 90 százalékát osztalékként kell kifizetnie.

A részvény árfolyama az utóbbi hetekben gyorsan nőtt és a 210-220 forint körüli szintekről csaknem megduplázódott és volatilissé vált. Ma pedig a kereskedés visszaállítása után csaknem 15 százalékkal drágult és jelenleg 363 forinton forog.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!