Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Enyhén romlott áprilisról májusra a befektetési szakemberek hangulata a BUX index várható teljesítményével kapcsolatban − derül ki a német ZEW intézet és az Erste Bank legújabb, májusi felméréséből. A múlt hét szerdán lezárult adatgyűjtés során összesen 81, a régióval foglalkozó szakembert, pénzügyi elemzőt és portfóliómenedzsert kérdeztek meg, mit várnak hat hónapos időtávon a magyar tőzsde vezető mutatójától. A megkérdezettek 53,2 százaléka válaszolta azt, hogy az index emelkedni fog a következő fél év során, ez alig valamivel alacsonyabb az áprilisi 55,2 százaléknál.

Ugyanakkor a pesszimisták aránya a múlt havi, szélsőségesen alacsony, 13,3 százalékos értékről 23,1 százalékra ugrott. Az áprilisi, kifejezetten alacsony értéknél kisebb arányt mindössze négyszer mértek a vizsgálat négyéves történetében, amelyek rendre lokális részvénypiaci csúcsot jeleztek előre. A két tábor arányát reprezentáló bull/bear hányados ezzel a vészesen optimista, 4 feletti értékről 2,3-ra csökkent, ami semleges, még mindig enyhén optimista állapotnak tekinthető.

Ezzel szemben a szakembereknek a magyar gazdaság várható teljesítményéről alkotott véleménye esetében jelentősen nőtt azok aránya, akik javulást várnak. Az optimisták táborának 59,1 százalékos aránya 10,2 százalékpontos emelkedést takar egy hónap leforgása alatt. Mindeközben 15,3 százalékponttal, 27,3 százalékra csökkent a stagnálásra tippelők tábora, míg a helyzet romlását 13,6 százalék várja (ez 5 százalékpontos növekedést jelent).

 

Persze van honnan javulni, a jelenlegi gazdasági helyzet csak a válaszadók 9,1 százaléka szerint kedvező Magyarországon. Ezzel régiós sereghajtók volnánk, ha nem lenne még nálunk is rosszabb Horvátország megítélése, az ottani helyzetet csak 8,4 százalék tartja jónak.

A hosszabb távú kamatokkal kapcsolatos várakozások nem változtak jelentősen egy hónap lefogása alatt, kevesebb mint 20 százalék várja azok csökkenését Magyarországon, a fennmaradók nagyjából fele-fele arányban tippelnek a kamatszint emelkedésére vagy stagnálásra.

Lényegében nem változtak a forint árfolyamával kapcsolatos várakozások sem. A megkérdezettek 31 százaléka számít a magyar deviza felértékelődésére az euróval szemben, míg 21,4 százalék tartja valószínűbbnek a leértékelődést, ez gyakorlatilag az áprilisival megegyező érték.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!